Konsulen ved den britiske ambassaden i Kongo reiser mandag til Kisangani for å møte Joshua French (til høyre).  (Foto: Vegar K. Vatn / Scanpix)
Konsulen ved den britiske ambassaden i Kongo reiser mandag til Kisangani for å møte Joshua French (til høyre). (Foto: Vegar K. Vatn / Scanpix)

Derfor nektet Moland og French å snakke under drapssaken

– Vi ble tilbudt å betale 30.000 dollar av militærtribunalet etter første dag for at de skulle droppe noen av siktelsespunktene. Så vi har visst med inside-information at vi kom til å bli dømt, sier Joshua French.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tjostolv Moland er i militærdomstolen i Kisangani funnet skyldig i drap, drapsforsøk og spionasje for kongeriket Norge, mens Joshua French er funnet skyldig i medvirkning til drap og i spionasje.

Begge to fikk en dom på fem dødsstraffer hver.

Preget av dødsdommene

De to nordmennene har begynt å ta alvoret inn over seg. Til tross for at dødsdommene var forventet, og de hele tiden har sett fram til å få saken sin videre i det kongolesiske rettssystemet, virker de nå mer preget over situasjonen.

DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo. De to nordmennen er blant annet tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i begynnelsen av mai i år.  (Foto: Vegard Vatn/Scanpix)
DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo. De to nordmennen er blant annet tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i begynnelsen av mai i år. (Foto: Vegard Vatn/Scanpix)

– Var dere forberedt på at det kom til å gå så ille?

– Jo da. Det er jo dette som har ligget i kortene hele tiden så det var jo ikke akkurat noe sjokk, for å si det sånn, sier Moland til TV 2 Nyhetene etter dødsdommene er lest opp.

Selv om dødsdommer i Kongo sjelden blir gjennomført, er ikke nordmenne sikre på at de vil komme seg ut av Kongo i live.

– Alt kan skje i Kongo. Det kan godt tenkes at vi kommer hjem til Norge med beina først, sier Moland til TV 2.

– Ble tilbudt å droppe siktelse mot betaling

De håper nå at norske myndigheter vil gripe inn i saken, slik at det kan bli en politisk løsning på problemet. De legger ikke skjul på at de har vært misfornøyd med myndighetenes bistand i saken så langt på tross av at Utenriksdepartementet har hatt representanter til stede under hele rettssaken.

– Jeg håper nå at en viss utenriksminister tar tak i dette her nå og får oss ut, for det er faktisk løsningen på hele problemet, sier French.

Dommer Claude Disimo leser opp dommen for Tjostolv Moland og Joshua French i september. Torsdag faller dommen i ankesaken. (Foto: VATN, Vegar K./Scanpix)
Dommer Claude Disimo leser opp dommen for Tjostolv Moland og Joshua French i september. Torsdag faller dommen i ankesaken. (Foto: VATN, Vegar K./Scanpix)

– Vi har visst i tre uker at vi kom til å bli kjent skyldige. Vi ble tilbudt å betale 30.000 dollar av militærtribunalet etter første dag for at de skulle droppe noen av siktelsespunktene. Så vi har visst med inside-information at vi kom til å bli dømt skyldige på alle punkter og det har vi sagt hele tiden. Og derfor har vi ikke giddet å kommentere eller hatt egne uttalelser i denne saken, det svarer kanskje på ganske mange spørsmål hjemme. Det her er ikke en rettssak. Det løses ikke juridisk. Det er en diplomatisk incident og det må løses diplomatisk. Punktum, sier en tydelig oppgitt Joshua French til TV 2.

Les også: French: – Tribunalet kan henrette seg selv

Støre oppretter politisk kontakt

Utenriksdepartementet har hele tiden gjort det klart at de ville gripe inn i saken hvis nordmennene ble dømt til døden.

– Jeg reagerer sterkt på at de to norske statsborgerne har blitt dømt til døden. Norge er en prinsipiell motstander av dødsstraff, og jeg vil ta kontakt med DR Kongos utenriksminister for å formidle dette budskapet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Han understreker også at rettssikkerheten til Moland og French må ivaretas, samtidig som han avviser på det sterkeste at de har drevet spionasje for Norge.

Les også: Støre: – De har ikke spionert for Norge

– Norges ambassadør til DR Kongo vil i dag møte kongolesiske myndigheter i Kinshasa for å formidle dette budskapet. Det samme vil vi gjøre overfor DR Kongos ambassade i Stockholm, sier Støre.

Se video: (Artikkelen fortsetter under)

Ankesak innen få uker

Allerede før domsavsigelsen tirsdag hadde de to nordmennenes forsvarer André Kibambe skrevet ferdig anken. De vil nå lese gjennom anken et par ganger, før den formelt leveres inn til rettssystemet, sier reporter Fredrik Græsvik til TV 2 Nyhetene.

Ifølge rettspraksisen har de dømte fem dager på å levere anken.

– En ankesak kan forventes å komme opp en eller to uker etter anken er levert, så innen en tre ukers tid, bør ankesaken være i gang, sier Græsvik.

Dette har hele tiden også vært det uttalte målet for de nå dømte mennene. De ønsker å få saken opp for høyesterett i hovedstaden Kinshasa, der de har mulighet til å få en mer rettferdig rettssak.

Siden French og Moland ble arrestert henholdsvis 9. og 11. mai har de sittet fengslet i Kisangani.

Se Græsvigs rapport her: