– Kinesisk bilprodusent stiller med Saab-milliarder

Den kinesiske bilprodusenten Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) kommer Koenigsegg Group til unnsetning og stiller garantier for 3 milliarder kroner for å sikre oppkjøpet av Saab.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver den svenske avisa Dagens Industri, men ingen av partene vil offisielt kommentere meldingene.

Med finansieringen på plass øker Saabs muligheter for å sikre et lån på drøyt 4 milliarder svenske kroner fra Den europeiske investeringsbanken (EIB).

Svenske myndigheter bekreftet mandag at Koenigsegg Group har finansieringen klar, og alt ligger dermed til rette for oppkjøpet av Saab fra General Motors.

– Vi holder på og går gjennom alle detaljer, men så langt ser det lovende ut, sa Jöran Hägglund, statssekretær i det svenske næringsdepartementet.

Han ville ikke si hvem som kommer Koenigsegg Group til unnsetning, men Sveriges Radio meldte mandag at det trolig var snakk om «en annen bilprodusent».

GM har fra før lovet å bidra med nesten 3 milliarder svenske kroner ved å ettergi lån og overdra produksjonsutstyr til de nye eierne.

Om Saab også vil få garantier fra den svenske stat, er ennå ikke avgjort. – Vi har kommet et stykke på vei, men det handler også om ting som sikkerhet, så det spørsmålet er ikke løst, sa Hägglund mandag.

Bak Koenigsegg Group står sportsbilprodusenten Koenigsegg Automotive AB og en gruppe investorer. Hovedeieren i selskapet er den norske designeren og entreprenøren Bård Ekers selskap Eker Group, med 49 prosent av aksjene. Ekers eierandel er på 12,5 prosent (©NTB)