De tiltalte er ankommet retten i Kisangani

De to drapstiltalte nordmennene ankom ved 10.15-tiden rettslokalet i Kisangani i Kongo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag faller dommen i saken mot Tjostolv Moland (28) fra Aust-Agder og Joshua French (27) fra Vestfold, som er tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i begynnelsen av mai i år.

Retten skulle etter planen settes klokken ni, men snaut halvannen time på overtid var fortsatt ikke alle parter i saken ankommet.

Tiltalen ved militærdomstolen i Kisangani omfatter i tillegg til drapet også drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. De to nekter skyld og hevder Kasongo ble drept av en væpnet bande.

Aktoratet har lagt ned påstand om dødsstraff for begge.

Ifølge Dagbladet kommer Moland og French til å slippe dødsstraff, og i stedet dømmes til livsvarig fengsel. De to nordmennene vil likevel bli funnet skyldig på alle tiltalepunktene, skriver avisa, med henvisning til ikke navngitte kilder.

Selv om mange blir dømt til døden i Kongo, blir dødsstraffer sjelden fullbyrdet. Det som ofte skjer, er at dødsdømte søker president Joseph Kabila om benådning, og at presidenten ikke svarer.

Dermed blir heller ikke dødsstraffen fullbyrdet, og de dømte blir i stedet sittende på dødscelle på ubestemt tid. (©NTB)