Landbruks  og matminister Lars Peder Brekk holder pelsdyrnæringen under oppsyn.  (Foto: Thomassen, Christian/SCANPIX)
Landbruks og matminister Lars Peder Brekk holder pelsdyrnæringen under oppsyn. (Foto: Thomassen, Christian/SCANPIX)

Brekk (Sp) stiller rovdyrultimatum

Landbruksminister Lars Peder Brekk krever at en eventuell ny rødgrønn regjering må rette siktet mot rovdyrene for at Senterpartiet skal kunne fortsette i regjering etter valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsråden og 1. nestlederen i Senterpartiet slår fast at det i en ny regjeringserklæring ikke er aktuelt med de samme kompromissene i rovdyrpolitikken som i Soria Moria-erklæringen, som nedfelte sikring av de fire store rovdyrene som et uangripelig punkt.

– Dagens rovdyrpolitikk har i for stor grad prioritert å sikre rovdyrbestanden fremfor beitenæringen. Slik kan det ikke være, sier Brekk til Adresseavisen.

Vil sikre bærekraftig beitenæring

Han vil kvitte seg med ynglende ulv i Norge og endre bestandsmålene, men understreker at han på noen punkter er fornøyd med inneværende stortingsperiode.

– Det er gjort en betydelig innsats med forebyggende arbeid. Det er raskere uttak av skadedyr, og det er blitt lettere å påberope seg nødvergeparagrafen. Men vi har lenge visst at dette på langt nær er tilstrekkelig for å sikre en bærekraftig beitenæring.

Uenige om bestandstall

Han får støtte av samtlige av de andre listetoppene i Nord-Trøndelag.

– Etter min mening bør vi ikke ha en ambisjon om en levedyktig stamme av alle rovdyrene. I det nåværende regimet er det ikke enighet om bestandstallene. De offisielle tallene spriker voldsomt for registreringer utført av dem som driver med beitehold og jakt. Man må lytte mer til lokale krefter. Det er tid for å justere kursen. Situasjonen er blitt helt håpløs for beitenæringen, sier Høyres Lars Myraune.

(©NTB)