Går bort fra tidligere H1N1-scenario

Folkehelseinstituttet legger sommerens skrekkscenarier for svineinfluensaen i en skuff. Tallene for smittefare ved et verstefallsscenario blir kraftig nedjustert, skriver Aftenposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I juli spådde Folkehelseinstituttet (FHI) en stor bølge av H1N1-viruset i Norge i høst, med 1,4 millioner smittede. Tirsdag legger FHI fram et nytt scenario for hvor alvorlig utbruddet kan bli på det verste. I dette scenarioet skrus den antatte andelen smittede i hovedbølgen ned fra 30 til 20 prosent av befolkningen.

Det antas at høsten vil bringe flere, men mindre, bølger, og at en stor bølge først vil komme til vinteren. Avdelingsdirektør Preben Aavitsland i FHI understreker at svineinfluensaen fortsatt er langt mer alvorlig enn vanlig sesonginfluensa, men at erfaringer fra andre land har gjort at Norge har nedjustert tallene.

– Kun 5-10 prosent av befolkningen rammes av en vanlig influensa. Her regner vi med opp mot 20 prosent i en hovedbølge og noe mer i tillegg, sier han til Aftenposten.

De antar at kun 0,6 prosent av de syke, 5.700 personer, vil måtte legges inn på sykehus. Opprinnelig var dette tallet 14.000.

Også kriteriene for hva som skal oppfattes som svineinfluensa, justeres. Fra nå må man både ha akutt innsettende feber over 38 grader, luftveissymptomer og allmennsymptomer som hodepine eller muskel/leddsmerter. Mens man før har kunnet få diagnosen over telefon, skal den nå først fastslås etter en klinisk undersøkelse. (©NTB)