Bilen fosser fram – kollektivtrafikken krabber

På ti år har trafikken på norske veier og skinner økt med 8.225 millioner passasjerkilometer. 89 prosent av dem står personbilen for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens bilbruken har økt med 7.328 millioner passasjerkilometer siden 1998, utgjør kollektivtransportøkningen bare 5 prosent (390 millioner kilometer) av den samlede økningen. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå, skriver Bergens Tidende.

– Det hadde vært en fordel for alle om flere reiste kollektivt. Både for å få trafikken til å flyte bedre og for å redusere utslippene. Foreløpig er det bare folks holdninger som har noen betydning. Det er ingen restriksjoner. Det skal ganske mye til før folk velger vekk bilen for å spare miljøet, sier forsker Lise Vågane ved Transportøkonomisk institutt.

Bussen er den som har rullet saktest de siste ti årene – 0,4 prosent av økningen er alt den har stått for. Veitrafikken står for en femdel av alle klimagassutslipp i Norge, men den enkelte bilist gir blaffen i CO2-kvoter og klimagassutslipp for å komme seg kjappest fra a til b.

Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund mener det trengs både bedre kollektivtilbud og restriksjoner på privatbilismen for å bedre tallene.

– Politikerne er veldig for å legge til rette for mer kollektivtrafikk. Men det er lite som skjer. Kollektivtilbudet i Oslo begynner å komme seg. Bergen får vi håpe blir betydelig bedre. Trondheim har satset, men felles for alle er at ingen tør ta i bruk midler som kan begrense bilbruken, sier han til BT. (©NTB)