Sponheim gjentok miljøultimatum

Venstres leder Lars Sponheim gjentok mandag at han ikke vil sitte i en regjering som vedtar oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spørsmålet om slik virksomhet vil dermed bli en vanskelig nøtt i eventuelle regjeringsforhandlinger mellom Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Venstres nestleder Ola Elvestuen sier at Venstre heller ikke kommer til å åpne for budsjettsamarbeid med en regjering som åpner for slik virksomhet.

I en miljødebatt i NRK fra Langesund var Sponheim og miljøvernminister Erik Solheim (SV) klare om oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ble hardt presset til å komme med et ja eller nei, men gjentok sitt standpunkt om at spørsmålet utredes for det kunne tas noe endelig standpunkt. Han gjorde det klart at ekspertenes råd vil veie tungt.

Mandag lanserte også Venstre ti miljøkrav til en ny regjering. Øverst på denne listen står nei til oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Ifølge Elvestuen er dette krav Venstre også stiller til en ny borgerlig regjering med H, KrF og V.

Andre krav på Venstres liste er satsing på jernbane, bedre kollektivtilbud i byene, satsing på fornybar energi og et grønt skatteskifte. (©NTB)