Mange unge synes det er vanskelig å velge parti.  (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)
Mange unge synes det er vanskelig å velge parti. (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)

OSSE ser oss

Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) vil overvåke det valget, og kritiske merknader til valgordningen er allerede levert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hjemme i Makedonia underviser Vladimir Misev i journalistikk og demokrati på universitet i Skopje. Nå er han i Norge som valgforsker for å følge valget sammen med åtte andre observatører fra OSSE.

- Oppdraget er ikke å overvåke valget, mer å observere og vurdere valgprosessen, forteller han.

Forbudt med reklame

OSSE har tidligere fremmet kritiske merkander til deler av den noske valgprosessen. Blant annet mangel på rettslig klageadgang for velgere, forbudet mot politisk reklame i TV, plikten til å ta nominasjon og kandidatrepresentasjon i valgstyrene. Norske velgere kan ikke helt skjønne hvorfor observatører fra Albania, Serbia, Makedonia og Russland nå blir sendt for å overvåke det norske valget.

- De kan kanskje lære litt av vårt valg, og vårt system. Vi har nok av kontrollører i Norge, sier Henning Westerås som i la forhpndsstemte på rådhuset i Tromsø.

Spente på rapporten

Tromsø er en av 17 kommuner som skal følges av observatører fra OSSE. I dag fulgte de forhåndsstemmegivingen i Tromsø.

- Vi er spent på deres rapport. kanskje får vi noen tips vi kan ta med oss videre. For øvrig synes de ordningen med forhåndsstemming er svært bra, forteller informasjonssjef Morgan Lillegård i Tromsø kommune.

- Vi observerer, og vil ikke gripe inn i prosessen. Vi er her for å se om det norske systemet har spesialiteter knyttet til avvikling av valg, forteller Vladimir Misev.