IKKE EN POPULÆR MANN: Plakat i den srilankiske hovedstaden Colombo, som beskylder Erik Solheim for å være terrorist, i selskap med den britiske utenriksministeren David Miliband og Hillary Clinton.  (Foto: AFP/SCANPIX/)
IKKE EN POPULÆR MANN: Plakat i den srilankiske hovedstaden Colombo, som beskylder Erik Solheim for å være terrorist, i selskap med den britiske utenriksministeren David Miliband og Hillary Clinton. (Foto: AFP/SCANPIX/)

Mener Erik Solheim er den største taperen

Miljø- og utviklingsministeren får gjennomgå etter krav om srilankiske myndigheter må etterforskes for krigsforbrytelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere nettsteder har de siste dagene publisert en kronikk fra nettstedet Asian Tribune, hvor Norges miljø- og utviklingsminister Erik Solheim kritiseres.

I kronikken, signert L. Jayasooriya, hevdes det blant annet at Erik Solheim er den aller største taperen:

«Med LTTE-veldets kollaps kom også Erik Solheims kollaps. Han har tapt alt. Ikke engang den bombesikre fredsavtalen kunne gitt LTTE det de ville ha». I kronikken hevdes det videre at det ikke finnes noe parallell i historien til at en mann har arbeidet så hardt og i så lang tid, for å ende opp som en mislykkethet etter å ha brukt så mye penger.

«I sin bitterhet mot singaleserne og i desperasjon har han nå bestemt seg for å spille høyt (...) Hvordan ble Erik Solheim involvert i dette?»

Krever etterforskning

Bakgrunnen for hetsen mot Solheim skal være hans krav om at FN må granske srilankiske myndigheter for krigsforbrytelser.

I slutten av august ble en video av det som skal være henrettelser utført av soldater fra den srilankiske hæren offentliggjort. Opptaket er fra januar, og viser soldater som skyter nakne og bakbundne menn i hodet.

Mener videoen er juks

Regjeringen på Sri Lanka avviser beskyldningene om krigsforbrytelser, og hevder at innholdet i videoen er iscenesatt av LTTE.

- Det er utrolig mange mennesker som er blitt drept eller som har forsvunnet på Sri Lanka de siste årene, uten at det har kommet noen form for rettsprosess eller dom. Og det er overveldende beviser for at strukturer innenfor statsapparatet står bak mange av disse drapene, sa Solheim til Aftenposten.no

Vil ikke kommentere

L. Jayasooriya, som har skrevet kronikken i Asian Tribune er ikke ansatt hos nettstedet.

- Han pleier å sende oss kronikker. Vi føler at det han skriver i stor grad tegner et godt bilde av oppfatningen i landet, sier redaktør K.T.Rajasingham til tv2nyhetene.no.

Erik Solheim ville ikke kommentere kronikken mandag ettermiddag.

- Både form og innhold i disse artiklene gjør at det ikke er naturlig å kommentere saken, sier statsråden til tv2nyhetene.no.

Også fra tamilsk side må Solheim tåle kritikk.

Sist uke ble 8.000 tamiler i Norge blir oppfordret til å boikotte SV ved årets valg etter misnøye med statsrådens innsats som fredsmekler på Sri Lanka.

LES OGSÅ: Ber norske tamiler boikotte SV