ny_kongo_direkte_680
ny_kongo_direkte_680

Tirsdag kan French og Moland bli dømt til døden

Følg direktesending fra domsavsigelsen her på tv2nyhetene.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag morgen eller formiddag skal de to nordmennene Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) etter planen få dommen i rettssaken i Kisangani. Aktor har bedt om at de dømmes til døden.

Tjostolv Moland (f.v) og Joshua French.  (Foto: Fredrik Græsvik/ TV 2)
Tjostolv Moland (f.v) og Joshua French. (Foto: Fredrik Græsvik/ TV 2)

TV 2 Nyhetskanalen og tv2nyhetene.no er til stede i rettssalen og vil følge domsavsigelsen direkte. Følg direktesendingen fra Kongo i videovinduet over.

Du vil få beskjed på TV 2s nyhetsvarsler når retten blir satt tirsdag formiddag. Last ned nyhetsvarsleren her.

Følg TV 2-reporter Fredrik Græsvik i Kongo på Twitter.

Fire og fem dødsstraffer
Nordmennene i rettsslokalet i Kisangani i Kongo. (Foto: Fredrik Græsvik/TV 2)
Nordmennene i rettsslokalet i Kisangani i Kongo. (Foto: Fredrik Græsvik/TV 2)

Forrige tirsdag holdt de to nordmennenes forsvarer sin sluttprosedyre i saken som omfatter drap-, spionasje- og konspirasjonstiltaler.

Aktor i saken la før forrige helg ned påstand om fire og fem ganger dødsstraff for henholdsvis Joshua French og Tjostolv Moland.

De to nordmennene har sittet fengslet i Kisangani nordøst i Kongo siden de ble arrestert 9. og 11. mai i år, mistenkt for drapet på den kongolesiske sjåføren Abedi Kasongo.

Selv omtaler nordmennene rettssaken som en farse og hevder at de ikke står bak drapet, men at de ble overfalt av banditter eller opprørere.

Dommen er ferdigskrevet

Rettssaken føres for den militære domstolen i Kisangani.

Bakgrunnen for dette er at både French og Moland var i besittelse av ID-kort fra det norske forsvaret da de ble arrestert.

De to har tidligere vært ansatt i forsvaret, men både de selv og Forsvaret sier at arbeidsforholdet er avsluttet.

BEVISENE: Utstyret som de to drapstiltalte nordmennene, Tjostolv Moland og Joshua French, hadde med seg til Kongo, foran dommerpanelet. Utstyret har blitt lagt fram som bevis fra aktoratet.  (Foto: Vatn, Vegar K./SCANPIX)
BEVISENE: Utstyret som de to drapstiltalte nordmennene, Tjostolv Moland og Joshua French, hadde med seg til Kongo, foran dommerpanelet. Utstyret har blitt lagt fram som bevis fra aktoratet. (Foto: Vatn, Vegar K./SCANPIX)
Nordmennene har siden de ble arrestert sittet under svært kummerlige forhold i fengselet i Kisangani.

Under rettssaken har de nektet å forklare seg for andre enn sin egen forsvarer. I helgen fortalte forsvareren at han tror at dommen i saken allerede er skrevet og at nordmennene vil bli dømt. Han har derfor allerede ferdigskrevet anken.

– Spionoppdrag for Norge

I løpet av rettssaken har aktor Blaise Bwamulundu lagt fram en lang rekke beviser som de mener avslører nordmennene.

Blant bevisene er GPS, kart og annet utstyr som de to hadde med seg inn i Kongo. En rekke bildebevis hentet fra mobiltelefonene

Fotograf Rune Folkedal fra Drammen ble plutselig utpekt som oppdragsgiver for drapstiltalte Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo.  (Foto: Vatn, Vegar K./SCANPIX)
Fotograf Rune Folkedal fra Drammen ble plutselig utpekt som oppdragsgiver for drapstiltalte Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo. (Foto: Vatn, Vegar K./SCANPIX)
til de to har også blitt lagt fram for militærtribunalet.

Ett av bildene viser Tjostolv Moland som smiler mens han vasker blod ut av bilen til den drepte sjåføren.

Også et bilde av en mann iført militær beret som peker på et kart over Afrika, har blitt lagt fram som sentralt bevis på at nordmennene var på spionoppdrag inne i Kongo.

Mannen på bildet er pressefotograf Rune Folkedal i Drammens Tidende.

Han har selv fortalt til TV 2 at bildet ble tatt etter en fuktig kveld og var ment som en spøk. Folkedal har aldri avtjent verneplikt og er pasifist. Aktoratet i Kongo har holdt fast ved at Folkedal er de to nordmennenes oppdragsgiver.

ENKEN: Bibishe Olenjike (27), enken etter sjåfør Abedi Kasongo som ble drept på veien fra Kisangani i Kongo mot grensen til Uganda 5. mai i år. To nordmenn, Tjostolv Moland og en 27-åring fra Vestfold, er tiltalt for drapet.  (Foto: Vegar K. Vatn/SCANPIX)
ENKEN: Bibishe Olenjike (27), enken etter sjåfør Abedi Kasongo som ble drept på veien fra Kisangani i Kongo mot grensen til Uganda 5. mai i år. To nordmenn, Tjostolv Moland og en 27-åring fra Vestfold, er tiltalt for drapet. (Foto: Vegar K. Vatn/SCANPIX)

Ønsker å anke til høyesterett

Så langt er det bare Moland og French selv som vet eksakt hva de gjorde inne i Kongo.

De to har forsøkt å starte opp et sikkerhetsselskap med kontor i nabolandet Ugandas hovedstad.

De skal ha fortalt at grunnen til at de var i Kongo hadde bakgrunn i at de ønsket å starte ekstremturisme i de nordøstlige delene av landet som er et av verdens farligste områder.

Tidligere har det blitt hevdet at de var på en rein guttetur og at de var på oppdrag for norsk etterretning. Den siste forklaringen er hva aktoratet i Kisangani legger vekt på.

Aktor i Kongo-saken, Blaise Buamulundu, har lagt ned påstand om dødstraff for de to drapstiltalte nordmennene i Kongo.  (Foto: Vatn, Vegar/SCANPIX)
Aktor i Kongo-saken, Blaise Buamulundu, har lagt ned påstand om dødstraff for de to drapstiltalte nordmennene i Kongo. (Foto: Vatn, Vegar/SCANPIX)

Nordmennenes håp er at de vil kunne anke saken til en sivil domstol og videre igjen til høyesterett i hovedstaden Kinshasa. Her håper de at dommerne i hovedstaden vil se annerledes på saken og støtte de i at bevisførselen ikke holder mål.

En rekke erstatningskrav fra den dreptes familie og fagforening har lagt fram enorme erstatningskrav.

Den kongolesiske statsadvokaten, Jean Nakombo Mandjo, fremmet et erstatningskrav på 3038 milliarder kroner som senere ble endret til 30 milliarder da statsadvokaten angivelig skrev feil. Kongos president har på sin side avvist at Kongo i det hele tatt vil kreve noen form for erstatning.

Foreldrene ber regjeringen om hjelp

Tirsdag morgen eller formiddag faller dommen mot nordmennene. Det er fra forsvareren og de tiltalte selv ventet at de vil få dødsdom.

SKREV FEIL: ¿ Jeg skrev feil, innrømmet statsadvokatens representant, Jean Nakombo Mandjo, i militærdomstolen i Kisangani.  (Foto: Scanpix)
SKREV FEIL: ¿ Jeg skrev feil, innrømmet statsadvokatens representant, Jean Nakombo Mandjo, i militærdomstolen i Kisangani. (Foto: Scanpix)
Norsk UD har varslet at hvis så skjer, vil utenriksminister Jonas Gahr Støre ta kontakt med sin kongolesiske kollega.

French og Molands familier har i et åpent brev til den norske regjeringen uttrykt sterk bekymring for at sønnene kan bli henrettet, og at norske myndigheter derfor må involvere seg mer enn det som er tilfelle i dag.

Selv har Moland og French fortalt at de skjønner alvoret i å få fire og fem dødsstraffer mot seg, men at hvis det gjennomføres så mener de at det er Kongo som er skyldig i drap. De holder fast ved at de er uskyldige.

TV 2s reporter Fredrik Græsvik følger rettssaken i Kongo og vil rapportere fra rettssalen i Kisangani fra tirsdag morgen. Følg med på tv2nyhetene.no fra klokken 09.30.