Norske elever stemmer mandag og tirsdag i skolevalget. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Norske elever stemmer mandag og tirsdag i skolevalget. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Ungdommene stemmer i dag

Skolevalget kan gi en pekepinn for resultatet i stortingsvalget om en uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er ungdomspartienes eget lille valg, sier leder i Unge Høyre, Henrik Asheim.

De siste ukene har ungdomspolitikere møttes til debatt i gymsaler, aulaer og kantiner på videregående skoler landet over.

Har du ikke bestemt deg? Ta TV 2s partitest

Har gått hett for seg

På skoledebattene kan temperaturen bli svært høy. En stortingskandidat for Fremskrittspartiet i Møre og Romsdal sammenlignet Jens Stoltenberg med Lommemannen.

– Jeg sa vel at Jens Stoltenberg har hendene så dypt i lommebøkene til folk at han kan kalles Lommemannen, forklarte hun etterpå til Romsdals Budstikke. I samme debatt ble Siv Jensen sammenlignet med Josef Fritzl.

- Skolevalgene er ungdomspartienes eget lille valg, sier leder
  i Unge Høyre Henrik Asheim (t.v). Nestleder i AUF Eskild Pedersen til
  høyre.
- Skolevalgene er ungdomspartienes eget lille valg, sier leder i Unge Høyre Henrik Asheim (t.v). Nestleder i AUF Eskild Pedersen til høyre.

– Å la Siv Jensen styre norsk skattepolitikk er som å la Joseph Fritzl styre en barnehage, skal Rødt-kandidaten ha sagt.

I Bergen skal en Høyre-representant ha kalt sine motdebattanter fra Arbeiderpartiet og SV for «fagforeningshore» og «sosialistidiot».

– Les også: Fikk flaske i hodet under skoledebatt

– Økt engasjement

Nestleder i AUF, Eskild Pedersen mener temperatur er positivt.

– Mange ungdommer får et annet inntrykk av politikk gjennom skoledebattene. Det er bra hvis det bidrar til økte engasjement blant elevene og jeg tror det er en god måte å komme i gang med å bruke stemmeretten sin, sier Pedersen til TV 2.

Opptatt av skole

Skole blir ikke overraskende nesten alltid et tema i skoledebattene.

– Det er jo ikke så rart, ungdom går jo på skolen og kjenner det på kroppen hver eneste dag. Utover det er de som velgere flest, og er opptatt av alt fra utenrikspolitikk til miljøpolitikk. Siden det åpnes for spørsmål fra salen, så er det i stor grad elevene som styrer hvilken retning debatten skal ta, og det er jo positivt, sier Asheim.

En pekepinn

Arne
  Strand
Arne Strand
Skolevalget går over to dager; mandag og tirsdag. Tirsdag klokken 20 kommer resultatet, som kan gi en pekepinn for resultatet i stortingsvalget om en uke.

– Skolevalgene fanger alltid opp trendene i valgkampen. Dersom et parti går kraftig fram eller kraftig tilbake, blir det fanget opp i skolevalgene. Sånn sett er skolevalget et veldig interessant barometer for det som skal skje om en uke, men ikke noe særlig mer. Ungdom stemmer annerledes enn befolkningen ellers. Det er sjelden sentrumspartiene gjør det godt i skolevalgene, sier Arne Strand, politisk redaktør i Dagsavisen.