Nye taksametre skal ta uredelige drosjeeiere

Regjeringen vil komme skattefuskende taxisjåfører til livs med plomberte taksametre, strammere rutiner og raskere løyveinndragelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Oslo har over 2000 drosjeeiere blitt tatt for skattejuks siden årtusenskiftet. Fra januar setter regjeringen i verk tiltak for å gjøre det tøffere for skattesvindlerne, melder Bergens Tidende.

Nye taksametre skal plomberes og sikres slik at juks blir umulig. Dataene fra taksametrene skal nærmest gå direkte til skattemyndighetene, og på sikt skal det også føres tilsyn med dem.

– Det har vært vesentlige brudd på lover og regler over flere år, og med disse tiltakene tror vi at vi vil få bukt med problemet, sier statssekretær i Samferdselsdepartementet Erik Lahnstein.

I tillegg skal skattemyndighetene få varsle løyvemyndighetene om lovbrudd umiddelbart, og ikke måtte vente til politietterforskningen er ferdig.

– Det er svært viktig at vi nå får varsle fylkene om drosjesjåfører som driver med skattejuks. De siste årene har vi tatt flere hundre sjåfører, men de har fått fortsette å kjøre fordi vi har hatt taushetsplikt, sier leder for skattekrimavdelingen i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen.

I dag er det ingen offentlige myndigheter, kun drosjeselskapene internt, som kontrollerer taksametrene. Fra 2012 innføres det imidlertid en EU-standard i Norge som innebærer at Justervesenet skal gjennomføre årlig kontroll. (©NTB)