Vegard Høidalen (Foto: Eeg, Jon/SCANPIX)
Vegard Høidalen (Foto: Eeg, Jon/SCANPIX)

Høidalen krever millioner fra Antidoping Norge

Vegard Høidalen krever erstatning på 4,3 millioner kroner og langer ut mot Antidoping Norges leder.

Vegard Høidalen nøyer seg ikke med å ha blitt frikjent etter at han først ble dømt for å ha brutt meldepliktsystemet. Nå vil sandvolleyballspilleren ha erstatning for tort og svie etter at han urettmessig måtte holde seg bort fra all trening og konkurranse i sju måneder.

- Jeg har lidd et økonomisk tap og det har gått ut over det sportslige siden jeg ble utestengt på et verst tenkelig tidspunkt og tapte masse plasser på rankingen.

Derfor krever han nå på vegne av seg selv og sine medspillere Antidoping Norge for 4,3 millioner kroner.

- Jeg mener kravet er realistisk i forhold til det tapet jeg og mine partnere har hatt, men vil selvfølgelig kunne diskutere størrelsen på erstatningen hvis idretten tar sitt ansvar.

Ingen forståelse
Antidoping Norges advokat Johan Fredrik Remmen synes kravet er helt urealistisk.

- Det er ikke grunnlag for kravet. Høidalen forankrer dette i straffesaken hvor han ble frikjent. Skal antidoping Norge bli holdt erstatningsansvarlig så må det foreligge uaktsomhet. Det er domsutvalget i idrettsforbundet som har suspendert Høidalen og Antidoping Norge mener de har opptrått helt forsvarlig.

Vil styrke utøvernes rettsikkerhet
Men det er ikke bare pengene som teller for Høidalen, som også ønsker å gjøre det enklere for andre utøvere som kommer i samme situasjon som han selv.

- Det er en prinsipielt viktig sak, for det er ikke noe i idretten som fanger opp utøverne i en slik sak. Derfor håper jeg nå å få lagt presedens slik at at rettsikkerheten til utøvernes blir tatt alvorlig. Det er forferdelig viktig at vi ikke har et rettsystem der Antidoping Norge kan kaste utøvere ut av idretten uten at det får konsekvenser for dem hvis det viser seg at utestengelsen har vært feil.

Gir lederen skylda
Høidalen retter særlig tung skyts mot Antidoping Norges leder Anders Solheim.

- Antidoping Norge har førsøkt å fraskrive seg alt ansvar for alle mulige ting hele veien. Jeg synes det er på tide at spesielt lederen, Anders Solheim står frem og tar ansvar for alle de feil han har gjort. Viser at han er en ansvarlig leder, for det synes jeg ikke han har gjort i denne prosessen i det hele tatt.

Men hverken beskyldningen om lederfeil eller søksmål bekymrer motpartens advokat.

- Frykter du saken?

- Nei, på ingen måte.

- Hvorfor ikke?

- Vi har vurdert det som har kommet så langt og det gir ingen grunnlag til bekymringer, avslutter advokat Remmen.