Politibåt (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
Politibåt (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Norsk politi skal undervise i Kongo

Norge sender inntil fire politifolk til Kongo for å trene det lokale politiet. Frp reagerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken ble justisminister Knut Storberget og utenriksminister Jonas Gahr Støre enige om å sende en gruppe på opptil fire politifolk til Kongo, skriver Aftenposten. Deres oppdrag er å trene opp kongolesisk politi.

Risikerer døden

Dette skjer samtidig med at Tjostolv Moland og Joshua French risikerer dødsstraff i landet. UD forsikrer om at de to sakene ikke har noe med hverandre å gjøre. De norske politifolkene skal trene opp enheter som skal etterforske og forfølge seksuelle overgrep.

– Altfor ofte går de som utfører seksuelle overgrep fri. Norsk politi skal trene opp kongolesiske politistyrker i å etterforske slike saker og følge opp ofrene, sier Haakon Svane i sikkerhetspolitisk avdeling i Utenriksdepartementet.

– Legger oss flate

Argumentet går ikke hjem hos Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen.

– Det er underlig at vi legger oss flate for et regime som det vi ser i Kongo, som fremmer famøse erstatningskrav mot Norge, som kritiserer kongen og som viser at de bryr seg lite om demokrati og rettssikkerhet. Jeg kunne forstått det om målet var å hjelpe nordmennene i Kisangani, sier Ellingsen til avisen.