Brown vil halvere britiske styrker i Afghanistan

Statsminister Gordon Brown vil halvere Storbritannias styrker i Afghanistan i løpet av de neste tre til fem årene. For første gang antyder britiske myndigheter nå en timeplan for tilbaketrekking fra landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Framtredende men ikke navngitte tjenestemenn i forsvarsdepartementet i London sier ifølge avisen Independent on Sunday at Brown har orientert regjeringen i USA om planen. Regjeringstalsmenn understreker at det ikke er snakk om å «rømme fra Afghanistan».

- Men regjeringen ønsker å redusere det britiske nærværet til et nivå som tilsvarer det andre NATO-land har forpliktet seg til, het det videre i artikkelen søndag. Så sent som fredag sa Brown at det kan bli snakk om en kortsiktig opptrapping av nærværet.

Ifølge søndagsavisen The Observer krever krigsmotstandere i regjeringspartiet Labour full tilbaketrekking fra Afghanistan. En forslag til resolusjon om dette kan bli lagt fram for partiets landsmøte senere denne måneden.

Hvis forslaget skulle bli vedtatt, er det ikke bindende for regjeringen, men det kan være et signal om indre problemer i partiet mindre enn ni måneder før Brown må skrive ut nyvalg. Valg på nytt Underhus må holdes senest 3. juni neste år. (©NTB)