En serie sprøyteangrep skaper panikk i Xinjiang provinsen.  (Foto: Andy Wong/AP)
En serie sprøyteangrep skaper panikk i Xinjiang provinsen. (Foto: Andy Wong/AP)

Sprøyteangrep skaper nye uroligheter

En serie med sprøyteangrep har skapt ny splid mellom folkegrupper i den spente Xinjiang-provinsen i Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En serie med sprøyteangrep har skapt ny splid mellom folkegrupper i den spente Xinjiang-provinsen i Kina. Rykter om at sprøytene inneholder alt fra gift til radioaktivt og biologisk materiale skaper panikk.

Folkemengden raste mens en 11 år gammel gutt ble fraktet bort fra åstedet lørdag. Bare minutter etter at gutten ble stukket samlet flere hundre illsinte han-kinesere seg.

– Tre uigurer stakk nettopp en ung gutt med giftige nåler og forsvant, sier et øyenvitne.

– Politiet bør ikke beskytte dem

Kort tid etter angrepet kommer meldingen om at de tre gjerningsmennene er pågrepet. Han-kineserne som har møtt opp skulle helst ha tatt dem selv.

– De som forstyrrer ro og orden må straffes strengt. Politiet bør ikke beskytte dem. Det er ikke riktig, sier en han-kineser.

Store styrker av soldater og politifolk patruljerte lørdag i gatene i Urumqi, som er hovedstad i den selvstyrte regionen Xinjiang. Torsdag og fredag demonstrerte mange av byens innbyggere med krav om bedre beskyttelse.

Fem personer drept

– De leste som er pågrepet for å ha stukket ned folk, er uigurer. De fleste som har blitt angrepet med nåler, er han-kinesere, sier viseordfører i Urumqi, Zhang Hong.

Fem personer har til nå blitt drept i angrepene.

– Vi tror at dette er planlagt og organisert, sier sjefanklager Udgar Abdulrahman.

– Gift og radioaktivt innhold

Ifølge ryktene inneholder sprøytene alt fra gift til radioaktivt og biologisk materiale. Dette avviser myndighetene.

– Ifølge etterforskningen er det i de fleste tilfellene foreløpig ikke sikkert at nålene som ble brukt til å skade folk, var infisert med sykdom

I juli i år mistet nesten 200 mennesker livet i uroligheter mellom uighurer og han-kinesere i Xinjiang. Han-kineserne er den etniske gruppen som flertallet av Kinas befolkning tilhører, mens uighurene utgjør en stor del av befolkningen lengst vest i landet.