EU lover økt sivil gjenoppbygging i Afghanistan

EU lover å gjøre mer for gjenoppbyggingen av det sivile samfunnet i Afghanistan. Men dette forutsetter en funksjonsdyktig og korrupsjonsfri regjering i Kabul, sier unionens utenrikssjef Javier Solana.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det haster også med å få avklart resultatet av det afghanske presidentvalget, sa Solana i Stockholm lørdag. Han deltok på et møte mellom utenriksministrene fra de 27 EU-landene, der et NATO-angrep som kan ha kostet opp til 90 afghanere livet, møtte hard kritikk.

- Angrepet var et stort feilgrep, framholdt den franske utenriksministeren Bernard Kouchner. Han la vekt på at mer må gjøre både for å gjenreise det sivile afghanske samfunnet og for å styrke Afghanistans regjeringshær.

På dagsordenen for lørdagens møte i den svenske hovedstaden sto også samtaler med utenriksministrene fra Tyrkia, Kroatia og Makedonia som alle har søkt om å få slippe inn i EU. For Tyrkias vedkommende går forhandlingene om medlemskap tregt.

På spørsmål om når tyrkerne kan bli medlemmer, ville Bernard Kouchner lørdag ikke svare annet enn at «det er et godt spørsmål». Han tilføyde at slike forhandlinger vil ta tid, og at landene vest på Balkan må få prioritet framfor Tyrkia. (©NTB)