Det er tomt i gangene på Fauske hotell. Bookingene uteblir og restauranten er uten gjester.  (Foto: TV 2)
Det er tomt i gangene på Fauske hotell. Bookingene uteblir og restauranten er uten gjester. (Foto: TV 2)

Nedtur for norsk reiseliv

Full stopp i kurs- og konferansemarkedet fører til kutt i bemanning og aktivitet rundt om i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er tomt i gangene på Fauske hotell. Bookingene uteblir og restauranten er uten gjester.

– Folk går ikke ut lenger på restauranten vår og ingen går i baren, sier hotelldirektør Lise Dahlberg til TV 2 Nyhetene.

For selv om sommeren var god, har finanskrisen satt sitt preg på driften. Nå er det også full stopp i kurs og konferansemarkedet noe overnattingsbedrifter rundt om i landet merker.

– Vi har færre utenlandske turister her, i tillegg så er det korte bestillingsfrister som gjør det veldig lite forutsigbart å drive, sier Dahlberg.

Dystert bilde

Fauske hotell er ikke alene om å oppleve svikt i driften. En fersk undersøkelse fra NHO reiselivs medlemsbedrifter gir et dystert bilde på situasjonen i norsk reiseliv.

Les også: – Norges prisnivå skremmer turister

– Vår undersøkelse viser at 20 prosent av de spurte vil redusere bemanningen sin, 33 prosent vil redusere aktiviteten sin og hele 25 prosent venter negativt driftsresultat i 2009, forteller adm. direktør Knut Almquist i NHO Reiseliv.

Han mener situasjonen er så alvorlig at næringen trenger drahjelp fra myndighetene for å komme seg over kulen.

– Må øke markedsføringen

NHO Reiseliv mener umiddelbare tiltak må på plass.

– Myndighetene må øke markedsføringen av Norge til nordmenn og i utlandet for å øke tilstrømningen av reisende. I tillegg må de få det offentlige til å bli en større kjøper av reiselivsbransjens tjenester og vi synes regjeringen må redusere momsen vi betaler på servert mat fra 25 til 14 prosent, sier Almquist.

Næringsminister Sylvia Brustad vil få den dystre undersøkelsen presentert til uken når hun møter næringen til Strategisk råd for reiseliv i Bergen.

Håper myndighetene reagerer

Tilbake på Fauske hotell håper man myndighetene reagerer på situasjonen.

– Kommunene rundt oss burde bruke oss mer, det kunne hjulpet på veldig, mener hotelldirektør Dahlberg som går en tøff høst i møte. Det er vanskelig å forutsi fremtiden, men vi har et håp om at vi skal fortsett greie å tjene penger, sier Dahlberg.