afghanistan (Foto: Reuters)
afghanistan (Foto: Reuters)

Nato inn på FN-teppet om Afghanistan-bombing

FN krever at Nato gjør rede for nøyaktig hva som skjedde da et stort antall mennesker ble drept nord i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alliansen får kritikk for å ha angrepet et mål der det var sannsynlig at det befant seg sivile. Opptil 90 afghanere kan ha blitt drept da et Nato-fly bombet to kaprede tankbiler i provinsen Kunduz fredag. En Nato-talsmann sa at mange sivile skadde ble behandlet på sykehus nær stedet der angrepet skjedde.

Innrømmer angrepet

Dette var det første tegnet til bekreftelse fra de vestlige militæres side på at et slikt angrep virkelig hadde funnet sted.

– Ut fra opplysninger vi har mottatt fra Kunduz, kan det se ut til at mange sivile skadde er under evakuering, sa brigader Eric Tremblay.

– Det kan være en direkte forbindelse med episoden rundt de to tankbilene, tilføyde han.

– Svært bekymret

FNs nestkommanderende i Afghanistan, Peter Galbraith, sa samme fredag at verdensorganisasjonen vil sende sine egne eksperter til åstedet for angrepet.

– Jeg er svært bekymret over rapportene vi har mottatt i dag tidlig om at sivile ble drept i dette angrepet. Det første som nå må gjøres, er å sørge for at de sårede får forsvarlig pleie og at familiene til de drepte blir hjulpet, framholdt Galbraith.

Den amerikanske militærtalskvinnen Christine Sidenstricker sa at angrepet ikke ble satt i verk før operasjonsledelsen følte seg overbevist om at det ikke befant seg sivile på stedet. Meldingene om at sivile likevel ble drept, er nå under gransking, framholdt hun.

Brown forsvarer krigsdeltakelse

Den britiske statsministeren Gordon Brown holdt fredag en forsvarstale for krigen i Afghanistan, og sa britisk deltakelse i krigen er viktig for å sikre et trygt Storbritannia. Tre firedeler av alle planlagte terrorangrep i Storbritannia har sitt opphav i fjellene mellom Afghanistan og Pakistan, hevdet han.

– Når vårt lands sikkerhet står på spill, kan vi ikke bare vende ryggen til, sa Brown i talen i tankesmia International Institute for Strategic Studies.

– Vi kan ikke bare la være å gjøre noe og overlate til folkene i Pakistan og Afghanistan å streve med disse globale problemene på egen hånd, fortsatte han.

Statsministeren sa at målene med operasjonen i Afghanistan er både realistiske og oppnåelige. (©NTB)