Norsk teknologi testes i verdensrommet

Et norsk system for global havovervåking skal testes ut på Den internasjonale romstasjonen (ISS). Oppskytingen skjer etter planen den 10. september.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske instrumentet som skal testes i verdensrommet, har fått navnet Norwegian Automatic Identification System (NORAIS), melder Norsk Romsenter.

Systemet er en videreutvikling av Automatic Identification System (AIS), et rapporteringssystem som sporer og organiserer skipstrafikken og forhindrer kollisjoner. Rekkevidden for dagens system er imidlertid begrenset, og NORAIS skal bidra til å utvikle en rombasert og global havovervåking. Fra romstasjonen er det nemlig fri sikt til store havområder.

– Norge som fremtredende sjøfartsnasjon bør være med på å utvikle både teknologi, tjenester og fremtidsplaner for den maritime virksomheten i Europa og ellers i verden, sier Torkild Eriksen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), som sammen med blant annet Kongsberg Seatex har utviklet NORAIS.

Instrumentet skal sitte om bord i det europeiske romlaboratoriet Columbus, og skytes etter planen opp den 10. september. Målingene kan trolig begynne i vinter, når en spesialbygget antenne også kommer på plass. (©NTB)