Flere hiv-smittede i Norge

I fjor ble det ble det registrert 299 nye hiv-tilfeller her i landet. 139 var smittet da de kom til Norge. 92 av de smittede er homofile menn, mens 12 personer ble smittet via sprøyter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2002 ble 30 norske menn som har sex med menn hiv-smittet. I fjor var det tre ganger så mange. Økningen bekymrer Rolf Angeltvedt, leder i Helseutvalget for bedre homohelse

– Etter en rolig periode har vi på de siste seks, sju årene fått like mange nye hiv-smittede som på de første 20 årene av epidemien, sier Angeltvedt til Aftenposten.

Til sammen er det 4.086 hiv-smittede her i landet. 1.412 hadde smitten da de kom til Norge. 1.278 av de smittede er homofile menn og 553 er sprøytenarkomane.

Omkring halvparten av de smittede er heterofile. Blant sprøytenarkomane, prostituerte og heteroseksuelle bosatt i Norge, er antall smittede ganske stabilt.

– Det står ikke på informasjon, men det forebyggende arbeidet er likevel ikke godt nok. Vi er frustrert over at myndighetene i dag ikke bruker større ressurser på dette arbeidet. Vi har nøyaktig de samme midlene i dag som i 1992, sier Angeltvedt. (©NTB)