solberg_680
solberg_680

Kan tåle Siv Jensen som statsminister

Erna Solberg møtte Pål T. Jørgensen til partilederutspørring på TV 2 torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under partilederutspørringen forsøkte Pål T. Jørgensen å hale ut av Høyre-leder Erna Solberg hvilket regjeringsalternativ hun helst ønsker seg. Det nektet hun imidlertid å svare på.

Men hun uttalte at hun kan tåle å sitte i en regjering med Siv Jensen som statsminister.

Se partilederutspørringen i videovinduet over artikkelen.

Velgerne bestemmer

Under vårens landsmøte vedtok partiet å åpne for samarbeid med både Frp og Venstre og KrF. Det har vært full forvirring om hva som er det borgerlige alternativet, og Jens Stoltenberg har uttalt at Erna Solberg står i «historiens største politiske spagat» .

- Er du likegyldig til hvem du eventuelt inngår regjeringssamarbeid med?

- Det viktigste for meg er at det er en borgerlig regjering, og at den regjeringen har samarbeidsforhold til andre borgerlige partier som gjør at vi får gjennom mest mulig av det vi har felles.

- Men Erna Solberg, det er to vidt forskjellige regjeringer vi snakker om. Er det da likegyldig for deg hvilket alternativ det blir?

- Jeg har sagt at det vil jeg ikke svare på. 14. september skal velgerne få bestemme. Høyre kan samarbeide med Fremskrittspartiet og vi kan samarbeide med KrF og Venstre, sier Høyre-lederen.

Les alt om Høyre her

Les også: Erna Solberg møtte Pål T. til partilederutspørring

- Har ikke stått på Høyre

Pål T. Jørgensen forsøkte gjentatte ganger å dra ut av Solberg hvem hun helst vil samarbeide med. Dette forklarte hun med at hun har tenkt å lytte til velgerne.

- Det synes jeg er ganske viktig, når det er såpass uavklart på borgerlig side. Alle vet at vi har jobbet for at de fire partiene skal kunne snakke sammen og danne grunnlag for en felles flertallsregjering. Det er ikke mulig, og det har ikke stått på Høyre. Men det betyr at vi kommer til å bruke et hvilket som helst borgerlig flertall til å få mest mulig Høyre-politikk, sier hun.

Solberg sa at de uansett må forhandle om et politisk grunnlag, og at de vil jobbe hardt for å få gjennomført mest mulig Høyre-politikk. Hun påpekte også at jo flere stemmer Høyre får, jo mer gjennomslagskraft vil de få i et eventuelt regjeringssamarbeid.

Per-Kristian Foss har tidligere sagt at partiet må ha minst 20 prosent av stemmene ved valget for å kunne inngå samarbeid med Fremskrittspartiet. Solberg vil imidlertid ikke avsløre en prosentgrense.

- Den grensen får du aldri. Vi har alle lært av 36,9 av Thorbjørn Jagland. Det er slutt på at norske politikere setter ultimatum til velgerne.

- Men kan du sitte i en regjering med Siv Jensen som statsminister?

- Vi har sagt vi vil støtte en borgerlig regjering uansett, så svaret er ja, svarte Solberg.

Se hvordan Høyre ligger an på de siste meningsmålingene på TV 2s partibarometer

Tror ikke på ultimatum

Alle de tre potensielle samarbeidspartnerne til Høyre har satt kriterier for et eventuelle regjeringssamarbeid. Siv Jensen har til og med skrevet under på at hun ikke vil støtte noen regjering som Frp ikke er en del av. Solberg sier imidlertid at hun ikke stoler på ultimatum som blir satt i løpet av valgkampen.

- Siv Jensen har signert et dokument hvor hun skriver under på at Frp ikke vil samarbeide om statsbudsjettet noen gang med en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre. Hvis ikke Frp vil samarbeid om budsjettløsninger, da må jo dere gå til Arbeiderpartiet for å få støtte?

- Når man får tenkt seg litt om, så innser man at det er ikke dette velgerne ønsker. Politikere bør være mest opptatt av å få til ting. Selv om man sier mye i en valgkamp, så er min erfaring at det som er primærstandpunktene til partiene, det kan man også stort sett forhandle om, sa Solberg.

- Hvor lenge kan du ri to hester samtidig, uten at det skaper problemer internt i Høyre?

- Jeg tror velgerne i Norge er ganske kloke. De vet at hvis det blir borgerlig flertall, og de har stemt på Høyre, så kommer stemmen deres til å brukes til at det blir en ny regjering. Og de vil også vite at de får mest mulig Høyre-politikk om de gjør Høyre stort nok. Om man vil ha våre saker, så stemmer man på Høyre, sier hun.

Usikker på hvilket parti du skal stemme på? Ta TV 2s partitest her

- Høyre sørger for regjeringsskifte

Overtok som Høyre-leder i 2004. I stortingsvalget fikk Høyre 14,1 prosent. I år ligger ikke Høyre særlig bedre an. Gjennomsnittet av meningsmålingene viser at Høyre også i år ligger på 14-tallet. Likevel er Erna Solberg positivt innstilt til innspurten av valgkampen.

- Akkurat i dag får jeg god tilbakemelding på gode meningsmålinger og fremgang. Jeg tror Høyre vil gjøre et bra valg, men vi skal slåss hver eneste dag frem til valget for å få flest mulig til å skjønne at det er Høyre som vil sørge for et regjeringsskifte i dette landet.