solberg_680
solberg_680
utspørring_bug
utspørring_bug

Erna Solberg møtte Pål T. til partilederutspørring

Torsdag kveld er det Høyre-leder Erna Solberg sin tur til å møte ansikt til ansikt med Pål T. Jørgensen under partilederutspørringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyres partileder, Erna Solberg, møtte Pål T. Jørgensen under partilederutspørringen på TV 2 torsdag kveld.

Erna Solberg er Høyres statsministerkandidat, og partiet har klokkertro på at de etter valget skal få muligheten til å danne et borgerlig regjeringsalternativ.

Det som fremdeles ikke er klart er hvem partiet eventuelt skal danne regjeringen sammen med. Under vårens landsmøte vedtok partiet å åpne for samarbeid med både Frp og Venstre og KrF. Dermed står Erna Solberg i partipolitisk spagat, med den ene foten hos Fremskrittspartiet, og den andre hos Venstre og Kristelig Folkeparti.

For de to sistnevnte er det helt utelukket å samarbeide med Frp. Frp vil heller ikke inngå samarbeid med Venstre eller KrF. Dermed må Solberg ta et valg. Under utspørringen i kveld får vi kanskje svaret på hvem hun ønsker som potensielle samarbeidspartnere etter valget.

Se partilederutspørringen i videovinduet over artikkelen.

Skole, skatt og samferdsel

Partiets motto for valgkampen er «Trygghet og optimisme». I landsmøtetalen annonserte Erna Solberg partiets tre hovedsaker foran valget; skole, skatt og samferdsel.

Høyre hevder at så mange som én av fem elever går ut av skolen uten å kunne lese og skrive skikkelig. I tillegg er den norske skolen blant de dårligste i internasjonale tester. Ved hjelp av blant annet å satse mer på lesing, skriving og regning, skjerpe opptakskravene på lærerutdanningen og gi lærerne mer etterutdanning, vil Høyre gi den norske skolen et skikkelig løft.

I motsetning til den sittende regjeringen, som hevder at «skattekutt gir velferdskutt», mener Høyre at skattelette er et virkemiddel blant annet for å trygge arbeidsplasser. Derfor går de inn for flere tiltak for et lavere skattenivå i Norge. Høyre er blant annet sterke pådrivere for å fjerne den mye omtalte formueskatten.

Partiet mener Norske veier er i elendig forfatning. Om de får regjeringsmakt etter valget vil de derfor bruke mer penger på veibygging for å bygge flere, bedre og tryggere veier. Dette mener de også vil bedre trafikksikkerheten.

Les historien om partiet Høyre her

En fot i begge leirer

At Høyre ikke har lagt frem et konkret regjeringsalternativ for velgerne ble diskutert under programmet «Din neste statsminister» på TV 2 for omtrent en uke siden. Jens Stoltenberg kalte det «historiens største politiske spagat».

- Om man stemmer på dere kan man enten få Siv Jensen som statsminister, noe flere Høyre-folk jeg har truffet syns er en litt uvant tanke for dem. Eller så kan en ende opp med Dagfinn Høybråten og Lars Sponheim, med Siv Jensen på utsiden. Dette er historiens største politiske spagat, og folk vet ikke hvor det ender, sa Stoltenberg under debatten.

Erna Solberg mente derimot at dette ikke var er noe problem.

- Stemmer en på Høyre får en borgerlig regjering, og så er det opp til velgerne å sette sammen et storting som gjør det mulig å danne en borgerlig regjering. Dersom folk stemmer på oss, lover vi å bruke stemmen til et regjeringsskifte. Enten med Fremskrittspartiet, eller med KrF og Venstre, svarte hun.

- Frp er ikke et borgerlig parti

Etter valget i 2001 dannet Høyre regjering sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti, med Kjell Magne Bondevik som statsminister. Både Venstre og KrF ønsker å gjøre det samme etter høstens valg.

Venstres partileder Lars Sponheim har derfor reagert kraftig på Ernas flørt med Frp. Han mener det kun er to reelle alternativer om de rødgrønne mister flertallet; en ren Ap-regjering, eller en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre.

- Høyre er ikke så nøye på politikken, bare de kan få en borgerlig politikk i navnet. Kåre Willoch har rett: Frp er ikke et borgerlig parti, sa Sponheim.

Også Høyre-veteran Kåre Willoch råder Solberg til å droppe Fremskrittspartiet. Til VG Nett tidligere denne uken bekreftet han at han foretrekker en samarbeidsregjering mellom Høyre, KrF og Venstre.

- Den siste Bondevik-regjeringen var veldig god. De holdt orden på utgiftene. Det avgjørende er at man må bremse på tendensen til sløseri. Man må ha en effektiv bremse mot lettsindigheter, sa han til VG Nett.

Fordums storhet

Høyre gjorde sitt dårligste stortingsvalg gjennom tidene i 2005. Partileder Erna Solberg har som mål å gjenreise Høyre til fordums storhet.

Så langt i valgkampen har det gått i riktig retning. Kommentatorene skryter av Solbergs innsats i debatter, og under programmet «Din neste statsminister» på TV 2 for en uke siden hvor hun møtte Jens Stoltenberg til statsministerduell, stemte folket på Erna Solberg som vinner av debatten.

Se hvordan Høyre ligger an på de siste meningsmålingene på TV 2s partibarometer

Stiger på målingene

På den forrige målingen TNS Gallup laget for TV 2 er det borgerlig flertall. Men marginene er små, og det ser ut til å være jevnt helt til valget 14. september. Fremskrittspartiet får 44 mandater mens Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre til sammen får 43. Dermed har opposisjonspartiene samlet 87 mandater.

På denne målingen ligger Høyre på 14,6 prosent.

Men forskjellige målinger gir forskjellig resultat. På den siste målingen InFact har gjort for VG gjør Høyre et kjempehopp og ligger på 18,1 prosent, kun 3,8 prosent mindre enn det Fremskrittspartiet får på samme måling.

Usikker på hvilket parti du skal stemme på? Ta TV 2s partitest her