Vil gi kommunene plikt til å tilby vaksine

Vaksine mot svineinfluensa må inn i et nasjonalt vaksinasjonsprogram, mener Helse- og omsorgsdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det betyr at kommunene får plikt til å tilby vaksine både mot sesonginfluensa og pandemisk influensa til aktuelle grupper. Departementet sendte ut forslag om ny forskrift til høring torsdag. Høringsfristen er to uker.

– For å kunne håndtere et stort antall vaksinasjoner på en god måte, er det behov for å foreta visse forskriftsendringer. Deler av forslaget er sendt ut på høring tidligere. Det er nå nødvendig å foreta justeringer som i tilstrekkelig grad ivaretar den spesielle pandemisituasjonen, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

Norske helsemyndigheter har inngått en avtale om leveranse av pandemivaksiner til hele befolkningen. Leveransene vil skje i puljer, med første leveranse forventet i månedsskiftet september/oktober. 

Vaksinene mot sesonginfluensa og pandemisk influensa vil for 2009-sesongen formidles gratis fra Folkehelseinstituttet til kommunene. Det foreslås at departementet gis myndighet til å fastsette en sats for egenbetaling fra de vaksinerte. For 2009-sesongen vil denne satsen settes til 50 kroner.

Selv om Norge har nok vaksine til alle, vil det bli nødvendig å prioritere slik at de som har størst behov kan få den først. Det arbeides nå med en liste over hvilke grupper som skal prioriteres. Denne skal være klar før vaksineringen starter, går det fram av en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet. (©NTB)