Christer Fuglesang monterte tredemølle

Nå blir det lettere for astronautene på ISS å holde seg i form. Christer Fuglesang har nemlig montert en tredemølle i romstasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Romferja Discovery hadde med seg 7,5 tonn utstyr da den ankom den internasjonale romstasjonen ISS mandag. Tredemølla Colbert var det knyttet spesielle forventninger til.

Astronautene synes det er kjekt å bevege seg i vektløs tilstand rundt omkring på romstasjonen. Å flytte tonnene med last fra Discovery er slett ikke tungt i verdensrommets vektløshet. Uansett hvor tunge kolliene er, kan Christer Fuglesang og kollegene hans flytte dem med lillefingeren.

Men vektløsheten har en stor ulempe. Astronautene mister bein- og muskelmasse. Muskler som ikke brukes taper seg raskt. Derfor er de pålagt å trene to og en halv time hver dag så lenge de er i vektløshet.

Om bord i en romstasjon er det ikke så lett å skaffe seg fornuftig trening. Derfor er tredemølla Colbert (navn etter amerikansk komiker) imøtesett med spenning. Tredemølla er konstruert mye mer avansert enn en vanlig tredemølle. Det henger særlig sammen med at den er «hengt opp» i et chassis slik at astronautenes løpesteg ikke skal påvirke eksperimenter om mikrogravitasjon som foregår på romstasjonen.

Dessuten må vektløsheten mer eller mindre oppheves dersom tredemølla skal ha effekt. Astronautene må derfor ta på seg et seletøy som er gjort fast med strikk, slik at løperen presses ned mot løpeflaten. (©NTB)