Stridens kjerne. Aksel Kåre Stennes forlenget moloen uten å søke om løyve. (Foto: TV 2)
Stridens kjerne. Aksel Kåre Stennes forlenget moloen uten å søke om løyve. (Foto: TV 2)

Molobygger fikk 135.000 i strafferabatt

– Det er bare i Kongo de krever større bøter, sier mannens forsvarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 fortalte mandag om Aksel Jarle Stennes som ble straffet hardt av politimesteren på Sunnmøre for å ha bygd stein på stein uten lov.

Se reportasje: Bygde molo uten lov – fikk 150.000 kroner i straff

Krevde 150.000

Politiet ville straffe han med 150.000 kroner i bot og inndragning for bygging av en ulovlig molo. Tingretten mente det fikk holde med 15 000 kroner.

- Jeg er svært lettet og glad for avgjørelsen som jeg opplever som en delvis frifinnelse. Jeg håper dommen blir stående som den er, sier Aksel Jarle Stennes til TV 2.

Han ble først siktet for brudd på plan- og bygningsloven for å ha utført et vesentlig terrenginngrep, men Stennes nektet å vedta 75.000 kroner i bot og like mye i inndragning. Inndragning er tatt med fordi påtalemyndigheten ligger en økonomisk gevinst for Stennes å bygge ut moloen i turistsammenheng.

– Det er bare i Kongo de krever større bøter enn det her, mener Asbjørn Skotte, som er forsvarer for molobyggeren.

Plager ikke allmennheten

Dermed måtte Stennes møte i tingretten som tiltalt i en straffesak. Nå har Søre Sunnmømre tingrett dømt Stennes til å betale 15 000 kroner i bot og mener inngrepet vanskelig kan sies å være til skade, uleme eller sjenanse for allmennheten.

– En overtredelse av denne art krever en streng reaksjon, men det må også i en viss grad kunne tas hensyn til hvor inngrepet skjer. Det er nokså utvilsomt forskjell på et inngrep i strandsonen på et nes i Norangsfjorden med to gårdsbruk og et slikt inngrep i mer sentrumsnære områder, skriver retten i sin avgjørelse.

Han slipper også kravet om inndragning på 75 000 kroner.

– Det vil være klart urimelig med inndragning fordi det er vanskelig å tallfeste noe utbytte ved å forlenge moloen, konkluderer tingretten.

Lot være å søke

Aksel Jarle Stennes søkte ikke om lov da han 15 år etter nyttårsorkanen fant ut at han ville reparere skadene som naturen forårsaket.

– Jeg tenkte ikke på at jeg måtte søke. Jeg tenkte at jeg måtte ha en molo for å beskytte båtene mot vær og vind. Det ante meg ikke engang, rett og slett.

– Angrer på det i dag?

– Jeg burde vel si ja da. Men det kan jeg ikke gjøre for at moloen har alt å si for mine båter og turister som skal bruke båtene her, sier Stennes.

Reglene må følges

Han stoppet moloarbeidet da han i september 2007 fikk beskjed om at han måtte søke først. Stoppet gjorde ikke politiet som opprettet sak fordi moloen var forlenget med 20 meter.

– Her mener vi at Stennes har forlenget moloen sin uten å ha de nødvendige tillatelsene fra kommunen til å gjøre det, sier politiadvokat Arnt-Erik Oust i Sunnmøre politidistrikt.

– Opp mot alt annet politiet driver med; hvor viktig mener du denne saken her er rent prinsipielt?

– Det er viktig at reglene i forhold til strandsonen som her blir etterfulgt, så får vi se på det som viktig at det blir gjort riktig, svarer Oust.

Ivrig politi

Stennes sin forsvarer raser over politiets jakt på hans klient.

– Dette er en sak som har kommet ut av alle sine proporsjoner. Den burde ha vært behandlet i bygningsrådet i Ørsta kommune og der burde saken begraves i alltid, ikke i rettssalen i en strafferettssak, mener advokat Asbjørn Skotte.

Han er tilfreds med avgjørelsen til tingretten.

– At en bot blir redusert med 90 prosent har jeg ikke vært borti tidligere, sier Skotte.