Venter økt ledighet, tross økonomisk bedring

Det kraftige fallet i økonomien er over, men veksten blir neppe sterk nok til å hindre økt arbeidsledighet i lang tid framover, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Men ledigheten i Norge har økt klart mindre enn i andre OECD-land, noe SSB regner med også vil være tilfellet i tiden som kommer.

I andre kvartal økte BNP Fastlands-Norge med 0,3 prosent, og veksten vil trolig ta seg gradvis opp i de nærmeste årene. Først i 2011 vil imidlertid den økonomiske utviklingen kunne karakteriseres som en konjunkturoppgang, ifølge SSB. Arbeidsledigheten vil trolig nå toppen samme år med en ledighet på knappe 110.000 personer.

Den inneværende norske konjunkturnedgangen startet allerede tidlig i 2008, men ble kraftig forsterket da finanskrisen traff økonomien med full tyngde i slutten av tredje kvartal i fjor. Ifølge de siste sesongjusterte tallene fra kvartalsvis nasjonalregnskap falt BNP Fastlands-Norge med hele 2,7 prosent fra tredje kvartal i fjor til første kvartal i år.

SSB antar at krona vil styrke seg videre framover. Det forventes også en høyere vekst i norske lønnskostnader enn hos konkurrentlandene. Svekket kostnadsmessig konkurranseevne vil derfor motvirke bedringen i de internasjonale markedene, og eksportnæringene vil fortsette å slite. (©NTB)