Monica Gjetli, Bjørn L. Espeland og Endre Sognes følte seg uvelkommen på restauranten Mandarinen i Bergen. (Foto: Morten Wanvik/Bergensavisen)
Monica Gjetli, Bjørn L. Espeland og Endre Sognes følte seg uvelkommen på restauranten Mandarinen i Bergen. (Foto: Morten Wanvik/Bergensavisen)

Utviklingshemmede var uønsket på restaurant

– Der jeg kommer fra holdes slike mennesker unna offentligheten, sier restaurantsjefen. – Sterkt beklagelig, sier forbund for utviklingshemmede.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Miljøarbeider Monica Gjetli hadde med seg tre psykisk utviklingshemmede fra omsorgssenteret Christiegården på restaurantbesøk, skriver Bergensavisen. Men da hun hadde hentet den siste kaffekoppen fikk hun beskjed fra restaurantens ansatte om at følget sjenerte de andre gjestene.

– For mye slev

Årsaken var at de utviklingshemmede siklet for mye. Monica Gjetli forteller om tilsnakket fra restaurantens ansatte til Bergensavisen.

– Hun kunne ikke forstå at slike mennesker hadde lov til å komme på offentlige steder, sier Gjetli til BA.

Andre restaurantgjester reagerte også på opptrinnet, som fant sted på kinarestauranten Mandarinen i Bergen. Generalsekretær Vibeke Seim-Haugen i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) sier til tv2nyhetene.no at opptrinnet fra restauranten i Bergen ikke er betegnende for restaurantbransjen.

– Dette har vi ikke hørt om på lenge. Det er sterkt beklagelig at man blir utsatt for en slik holdning. Nå skal det sies at ute i verden har ikke utviklingshemmede like gode rettigheter som i Norge, sier Seim-Haugen til tv2nyhetene.no.

Hun sier videre at tilfellet er klart diskriminerende og at det kan bli aktuelt for forbundet hennes å ta saken opp med Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Restaurantsjefen står ved korreksen

Restaurantsjef Sally Chan på Mandarinen var ikke tilgjengelig for kommentar da tv2nyhetene.no ringte henne torsdag. Men overfor BA sier hun at hun står ved avgjørelsen sin, og forklarer at det var hygieniske årsaker til at følget fikk korreks.

– Her i Norge skal alt være så fritt. Der jeg kommer fra holdes slike personer unna offentligheten og passes strengt på, sier Chan, som opprinnelig kommer fra Singapore.

Via avisen inviterer hun imidlertid gjengen tilbake. I en e-post til Christiegården skriver hun at hun ikke prøvde å kaste noen ut og at hun ikke mente å fornærme noen, men kun ville at de «skulle ha kontroll på slevingen».

sally_chan (Foto: Morten Wanvik/Bergensavisen)
sally_chan (Foto: Morten Wanvik/Bergensavisen)