I SPØRRETIMEN: Per Sandberg (Frp) tok opp barbebortføringer i Stortingets spørretime.  (Foto: Lise Åseberg)
I SPØRRETIMEN: Per Sandberg (Frp) tok opp barbebortføringer i Stortingets spørretime. (Foto: Lise Åseberg)

Sandberg krever Guantánamo-svar fra Stoltenberg

Stoltenberg må svare velgerne før valgdagen hva regjeringen vil gjøre med fangene som vil til Norge, mener Per Sandberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åtte Guantánamofanger skaper hodebry for regjeringen i valgkampinnspurten.

De åtte står på listen over fanger som skal slippes fri fra fangeleiren, og vil helst bosette seg i Norge.

Statsråd Dag Terje Andersen  (Foto: TV 2/)
Statsråd Dag Terje Andersen (Foto: TV 2/)
Regjeringen avviser kategorisk at Guantánamofangenes representanter skal ha fått positive signaler i møtet med norske myndigheter, og vil ikke uttale seg om hva regjeringen mener om bosetting av fangene fra den omstridte basen på Cuba.

– Dette er ikke et tema før amerikanske myndigheter eventuelt tar kontakt, opplyser statsråd Dag Terje Andersen til TV 2.

– Ikke fått henvendelse

– Etter samtaler med utenriksministeren er jeg kjent med at vi ikke har fått noen henvendelse fra amerikanske myndigheter om å motta noen av fangene, sier Andersen til TV 2.

På spørsmål om Stoltenberg-regjeringen har gjort seg opp noen tanker om å ta opp fanger fra Guantánamobasen, svarer Andersen at «det ikke har vært noen realitet å diskutere».

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg blir ikke beroliget av Dag Terje Andersens forsikringer, og forlanger svar fra regjeringen om hva den akter å foreta seg i saken.

– Det er valg 14. september. Jeg synes at alle velgere skal få et klart signal fra statsministeren nå om det er slik at regjeringen kan finne på å ta imot denne typen fanger, og om regjeringen kan ta imot terrorister fra nord-Irak - i tillegg til alle krigsforbryterne og de kriminelle asylsøkerne som han allerede har tatt imot. Jeg synes at statsministeren må være klar og tydelig på dette overfor velgerne før 14. september, sier Per Sandberg til TV 2.

336580

Høyres André Oktay Dahl, som sitter i Stortingets justiskomité, mener den rødgrønne regjeringen må på banen og si hva den mener om å ta imot de åtte Guantánamofangene.

– En regjering kan ikke skjule seg bak at man venter på en formell henvendelse, sier Oktay Dahl til TV 2.

Amnesty: – Norge bør tilby opphold

Amnesty International Norge krever også en rask avklaring i denne saken, og ber Stoltenberg-regjeringen om at de tar kontakt med amerikanske myndigheter - ikke omvendt. Norge bør tilby disse fangene opphold, mener generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty.

– USA har i åtte år forsøkt å få beviser for at disse personene er terrorister, og de har ikke klart det. Dette er flyktninger som trenger tilflukt og beskyttelse fra sitt eget hjemland, og det er det vi burde forholde oss til, sier Egenæs til TV 2.

Per Sandberg gjør det klart at han ikke ønsker at Norge skal ta imot noen av de åtte Guantánamofangene, uansett skyld eller uskyld.

– Hvis de ikke har gjort noe straffbart, er det bare å bringe dem tilbake til opprinnelseslandet, sier nestlederen til TV 2.