straffeloven
straffeloven

Storberget fikk straffeloven i retur

Politikerne diskuterte den økende kriminaliteten i landet under onsdagens Folkemøte på TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under Folkemøtet på TV 2 ville justisminister Knut Storberget gi Per Sandberg et eksemplar av straffeloven i gave for å vise at den rødgrønne regjeringen har tatt grep rundt kriminaliteten i Norge.

Den gaven fikk han raskt i retur fra Frp-nestlederen.

Les også: Politikerne møtte kriminalitetsofre

Straffeloven med rød sløyfe

Storberget og Sandberg var sammen med Akhtar Chaudhry (SV) og André Oktay Dahl (H) på Folkemøtet for å diskuterte den økende kriminaliteten i Norge. De omreisende bandene som har herjet landet i sommer og ranet hjem var blant temaene, men også grove overfallsran.

91 år gamle Elisabeth Eitveit var gjest i studio. Hun ble for en måned siden brutalt overfalt og ranet i sin egen oppgang.

Det var i forbindelse med denne saken Storberget ville gi sin politiske motpart, Sandberg, et eksemplar av straffeloven.

- Jeg tror det var veldig riktig da Stortinget samlet seg i juni og sa at grove voldsforbrytelser må straffes strengere. Jeg vet at Sandberg i Fremskrittspartiets brosjyrer sier at vi ikke har gjort det. Jeg har med meg straffeloven her, slik at han kan få den i gave og se selv, sa Storberget og ga Sandberg et eksemplar av straffeloven pent bundet inn med rødt bånd.

Les også:Debatten regjeringspartiene ikke kunne vinne

- Direkte frekt

Mannen som politiet tror angrep 91 år gamle Eitveit hadde nylig sluppet ut av fengsel da han overfalt henne. Han hadde sonet to av fire år av en dom etter å ha overfalt og ranet flere eldre damer.

Hele panelet var enig om at dette var uakseptabelt og at slike forbrytelser skal straffes hardt. Men Storberget måtte pent ta gaven tilbake da André Oktay Dahl påpekte at den nye straffeloven ikke har trådt i kraft ennå.

- Vi er alle enig om at straffene skal opp, men jeg synes egentlig, statsråd, at det er direkte frekt å gi den straffeloven til Per Sandberg, for den har ikke trådt i kraft. Statsråden har sagt i Stortinget at man ikke vet når den nye straffeloven tar til å gjelde, så domstolene kan ikke bruke den, sa Dahl.

- Jeg synes Frp skal gi den straffeloven tilbake til deg slik at du kan sørge for at den begynner å gjelde, sa han videre.

Les også: – Hvorfor fengsler vi kriminelle?

Overfalt i sitt eget hjem

Elisabeth Eitveit (91) ble slått ned og ranet midt på lyse dagen utenfor hjemmet sitt for rundt en måned siden. Onsdag kveld var hun gjest i studio hvor hun fortalte den skremmende historien.

- Det var grusomt. Jeg skulle låse opp døren og fikk den ikke ordentlig opp. Så kom han gående og skulle hjelpe meg. Så takket jeg for hjelpen, og inne i gangen slo han meg ned og tok alt det jeg hadde, sa hun.

Elisabeth Eitveit (91) ble brutalt overfalt og ranet midt på lyse dagen for en måned siden. Onsdag kveld møtte hun til debatt på TV 2.  (Foto: TV 2)
Elisabeth Eitveit (91) ble brutalt overfalt og ranet midt på lyse dagen for en måned siden. Onsdag kveld møtte hun til debatt på TV 2. (Foto: TV 2)

Les også: 91-åring overfalt i eget hjem

- Han slengte meg ned i gulvet, og jeg blødde fra hodet. Da jeg kom til meg selv var jeg «eitrandes forbanna». Vanligvis har jeg vanskelig med å komme meg opp om jeg ligger nede, men da var jeg så sint at jeg plutselig var på beina. Så løp jeg opp trappene, låste opp og ringte min datter. Da kom hun med en gang og vi ringte politiet. Da var jeg så sint at jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre.

Etter en stund ble en person mistenkt for ranet på Elisabeth. To år tidligere hadde den samme mannen fått en dom på fire år for å ha slått ned og ranet eldre kvinner.

- Hvordan kan personer som har begått så grove forbrytelser slippe ut etter halv soning Storberget, spurte programleder Oddvar Stenstrøm.

- Det er i strid med alle regler. Det å bli prøveløslatt etter halv tid når man har begått slike forbrytelser, det er ikke regelen i Norge, svarte Storberget og henviste til at Stortinget har vedtatt at straffene for denne typen kriminelle handlinger skal straffes hardere.

Les også: Elisabeth (91) mener Storberget bør ta sin hatt og gå

Tiltak i fengslene

Hele panelet var stort sett enig i hvilke tiltak som må til, både i forbindelse med bandene som herjer landet, men også i forhold til å øke straffene for grove overfallsforbrytelser. Derimot var de ikke helt på linje da det gjaldt hvordan fengselsoppholdene skal være.

Både Chaudhry og Storberget nevnte at rehabilitering i fengslene i forbindelse med rusmestring, aggresjonsmestring og andre tiltak for å gjøre gjerningspersonene klar til å komme uten i samfunnet igjen uten å gå tilbake til sine gamle ugjerninger, var viktig å fokusere på.

- Vi må tenke hvordan kan vi gjøre at de som sitter i fengsel ikke går ut og gjør det samme om igjen. Å sette inn tiltak i forhold til de innsatte i fengselet, det er også et veldig godt offervern. Reduserer vi tilbakefallet til ny kriminalitet, da får vi mindre kriminalitet, sa Storberget.

Narkodømt som sannhetsvitne

Per Sandberg mente imidlertid at man må være forsiktig med å sy puter under armene på folk.

- I forrige uke var jeg i Oslo-fengselet i en debatt med Storberget. Her var det en person som hadde en narkodom på fem år. Han er i ettertid gjort til sannhetsvitne for hva som er riktig og gal kriminalpolitikk i Norge. Slik har det blitt. Det er altfor lite fokus på ofrene, sa Sandberg.

- Det å få denne personen på rett kjøl igjen, med lang straff, men for eksempel med en rusmestringsenhet i fengselet, det er ikke å sy puter under armer på ham. Det er å bidra til redusert kriminalitet, og at ikke flere opplever det Elisabeth har opplevd. Ellers blir dette et kappløp om de lengste straffene, og de land som har drevet med det, de har også i dag mest kriminalitet. Så her må vi klare å ha flere tanker i hodet på en gang, svarte Storberget.