Brødrene Svein og Jan Arve Riise fikk en dramatisk start på dagen da Svein tok tyvene på fersken i familiehytta. (Foto: Sunnmørsposten/Stig Vågnes)
Brødrene Svein og Jan Arve Riise fikk en dramatisk start på dagen da Svein tok tyvene på fersken i familiehytta. (Foto: Sunnmørsposten/Stig Vågnes)

Fanget hyttetyver med høygaffel

Holdt ungdommene i sjakk på verandaen i én time før politiet kom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svein Riise fra Ålesund fikk en dramatisk start på dagen da han skulle innom familiehytta for å hente et par arbeidssko onsdag morgen.

– Da jeg kom fram så jeg at glasset i døra var knust. Jeg skjønte med en gang at det hadde vært en innbrudd da jeg stakk hånden inn og skrudde på lyset, forteller Svein til tv2nyhetene.no.

Innenfor døra var det et salig rot med flasker og knust glass, meldte Sunnmørspostens nettutgave onsdag.

Adrenalinet pumpet

Mens Svein ringte broren sin, Jan-Arve, for å fortelle om innbruddet hørte han lyder fra hemsen, og adrenalinet begynte å pumpe.

Innenfor hyttedøra var det et salig rot. (Foto: Privat)
Innenfor hyttedøra var det et salig rot. (Foto: Privat)

– Jeg visste jo ikke hvem det kunne være eller hva de ville gjøre, sier Svein.

Han plukket opp en høygaffel som innbruddstyvene hadde slengt utenfor og gikk rundt hytta der han så to ungdommer komme krypende ut kjøkkenvinduet.

– Jeg bare holdt opp høygaffelen og bad de sette seg ned på verandaen og vente til politiet kom.

Innbruddstyvene, en jente og en gutt i skolealder, gjorde som hytteeieren sa.

– De gjorde ingen forsøk på å stikke av. Jenta hadde på seg noen høyhælte sko så hun hadde ikke hatt sjans til å løpe, forteller Svein.

Jan-Arve hadde i mellomtiden ringt politiet og kommet seg opp til hytta for å hjelpe broren. I nesten én time holdt brødrene tyvene i sjakk før politiet kom.

Lange minutter

– Jeg skjønner ikke at politiet kan bruke så langt tid når det er snakk om et innbrudd der tyvene fortsatt er på stedet, sier Svein.

Da politiet omsider kom til stedet ga brødrene beskjed om at mye av tyvegodset som lå utenfor hytta, blant annet høygaffelen, ikke tilhørte deres hytte. De bad derfor politiet sjekke om det hadde vært innbrudd i andre hytter i området.

De ødelagte dørene var spesialbestilt fra Finland. (Foto: Privat)
De ødelagte dørene var spesialbestilt fra Finland. (Foto: Privat)
– Men det sa politiet at de ikke hadde kapasitet til. Vi kontaktet noen av naboene og fant etter hvert ut av at det hadde vært innbrudd og gjort hærverk i minst tre hytter til i området, sier Svein.

– Jeg har forståelse for at det kan virke lenge å vente på politiet. Minuttene blir lange, sier operasjonsleder i Sunnmøre politidistrikt, Arnfinn Valderhaug til tv2nyhetene.no. Han legger til at han oppfatter én snau time som akseptabel utrykningstid på strekningen som er rundt 15 kilometer.

Valderhaug forteller også at det har vært patruljer ute på åstedsundersøkelse på de andre hyttene i området onsdag ettermiddag.

Ungdommene har forklart til politiet at de kun var ute etter et sted å sove. Trolig har det vært flere til stede i familiehytta til brødrene, ettersom det manglet noen eiendeler de pågrepne ikke hadde i lommene sine.

– Utrolig trist

Onsdag ettermiddag har brødrene, som begge jobber som ventilasjonsmontører, forsøkt å få en oversikt over skadene som er gjort på den splitter nye familiehytta som nettopp sto ferdig. Brødrene har gjort alt arbeidet selv.

– Vi har jobbet med hytta i to år og var endelig ferdige. Nå må vi spesialbestille dørene på nytt fra Finland og gjøre masse arbeid med gulvet. Dette var utrolig triste saker, sier Svein.