Utenriksministeren vil gjøre hva han kan for å bistå dersom Tjostolv Moland og Joshua French blir dømt til døden. (Foto: Fredrik Græsvik/TV 2)
Utenriksministeren vil gjøre hva han kan for å bistå dersom Tjostolv Moland og Joshua French blir dømt til døden. (Foto: Fredrik Græsvik/TV 2)

Moland og French frykter røff behandling

Tilværelsen kan bli langt tøffere for Tjostolv Moland og Joshua French hvis de overføres til hovedstaden Kinshasa i forbindelse med en ankesak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Førstkommende tirsdag faller dom i draps- og spionasjesaken mot de to nordmennene. Blir de dømt vil de anke saken oppover i rettssystemet. Det innebærer også at de vil bli overført fra fengselet i Kisangani til et fengsel i Kinshasa.

– Jeg frykter røff behandling når jeg blir overført til Kinshasa, sier Joshua French til TV 2 Nyhetene.

Les også: Foreldrenes bønn om hjelp

Dagen etter at rettsforhandlingene er avsluttet i Kisangani, besøker TV 2 de to tiltalte i fengselet. De har allerede tilbrakt noen måneder innenfor murene og har opparbeidet seg en høy status i forhold til de andre fangene. Daglige besøk av hvite diplomater og journalister bidrar til dette. Med den statusen de nå har i fengselshierarkiet mener de to nordmennene de ikke har noe å frykte fra sine medfanger.

Les bloggen til Fredrik Græsvik her: Leiesoldater og lykkejegere i Kongo

Vanlig å bli banket

Overføres de til det store sentralfengselet i Kongos hovedstad kan den situasjonen raskt endre seg. Det er et fengsel med langt flere innsatte og en annen type hierarki. Fengselet er delt opp i flere avdelinger. Moland og French sier at de håper de kommer sammen med primært hvite fanger.

Les også:– French og Moland fikk sparken fra Forsvaret

Nordmennene forteller hvordan det er vanlig at nykommere får regelrett juling i kongolesiske fengsler. De er forberedt på at de kan bli utsatt for litt av hvert når de etter hvert skifter soningssted. Moland sier at han ikke tror at de to vil bli splittet, men at de får fortsette å dele celle også når de flyttes.

Er uskyldige

Tjostolv Moland og Joshua French benekter alt de er anklaget for.

– Vi er uskyldige i absolutt alle tiltalepunkt, sier Joshua French til TV 2.

– Absolutt uskyldige, legger Tjostolv Moland til.

De to står tiltalt, og risikerer å bli dømt til døden for blant annet drap, drapsforsøk, spionasje og ulovlig våpenbesittelse.

Hadde ikke våpen

Tidligere har det vært uklarhet rundt forklaringer de to tiltalte har gitt i forbindelse med våpen de er beskyldt for å ha vært i besittelse av mens de var i Kongo. Om de hadde smuglet våpen inn i landet, skaffet seg våpen i Kongo eller hatt våpen i det hele tatt.

– Har du hatt våpen i Kongo?, spør jeg Tjostolv Moland.

Jeg har ikke hatt våpen i Kongo, svarer han.

– Det største beviset på at vi ikke har hatt våpen, er at vi ble tatt, sier French.

Moland legger til at hvis de hadde hatt våpen på seg, skulle de klart å skyte seg ut av situasjonen, og kommet seg av gårde.

Tirsdag faller dom i saken mot de to.

Les også: Kongo: Dommen faller om en uke