Advokat Christian Wiig under åpningen av rettssaken mot en trippeldrapstiltalt 39 åring i Tromsø.  (Foto: Roy Arne Salater/TV 2)
Advokat Christian Wiig under åpningen av rettssaken mot en trippeldrapstiltalt 39 åring i Tromsø. (Foto: Roy Arne Salater/TV 2)

Trippeldrapstiltalt håper på hjelp

39-åringens forsvarer mener hans klient trenger behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Tiltalte vil tilbringe resten av livet i institusjon. Tvungen psykisk helsevern er bedre enn forvaring. Han trenger kvalifisert hjelp, sa forsvarer Christian Wiig da han startet sin prosedyre i tingretten i Tromsø onsdag.

Psykose

Før rettssaken startet, sa Wiig til TV 2 at det er en viktig forskjell på om den tiltalte var psykotisk i medisinsk eller juridisk forstand da drapene ble begått. En person kan bare fritas for straff om han er psykotisk i juridisk forstand.

Aktor i saken, statsadvokat Ole B. Sæverud, påpekte i sin prosedyre at psykosen det her dreier seg om, er utløst av selvpåført rus og at det ikke fritar for straff. Sæverud hevdet også at den tiltalte hadde endret sin forklaring om rusmisbruket for å unngår en forvaringsdom. Wiig er uenig i vurderingen.

– Jeg skjønner ikke påstanden om at min klient forsøker å unndra seg straff. Jeg godtar heller ikke statsadvokatens påstand om at tiltalte var psykotisk i juridisk forstand få timer etter drapene, sa Wiig i retten.

«Guilty light»

Advokaten mener også at rettspykiatrenes tolkninger kan oppfattes på flere måter, og advarte retten mot å la følelesene ta overhånd i saken.

– Det var skjellig grunn til mistanke da min klient ble fengslet to døgn etter drapene. Jeg har innført begrepet «guilty light», klar sannsynlighetsovervekt. Det er ingen tvil om at tiltalte har drept med kraft og villskap, som patologen sa her i retten. Det hele var over på få minutter, sa Wiig.

Se Egil Pettersens rapport for TV 2 Nyhetskanalen:

336498

Sår tvil om hasjbruk

39-åringens forsvarer trakk fram den tiltaltes oppførsel i timene før drapet. Da tilbrakte han mange timer om bord i en russisk tråler under påskudd av å være fiskeriinspektør.

– Var han psykotisk allerede da? spurte Christian Wiig.

– Det foreligger ikke bevis for at tiltalte fikk tilsendt hasj fra sin bror ti dager før drapene eller at han har brukt hasj. Prøvene dokumenterer heller ikke det. De sakkyndige er også i tvil. Påstanden om rusutløst psykose faller slik jeg ser det, sa forsvareren.

Søvnmangel

Wiig pekte i stedet på muligheten for at søvnmangel kan ha utløst psykosen.

– Dette ble bekreftet av sakkyndige og ble også gjenstand for utredning da han var på Brøset, sa Wiig.

– Hvis han ruset seg kraftig på hasj i ti dager før drapene, hvorfor oppsto ingen psykose tidligere? Kan man utelukke at psykosen ble utløst som følge av en blanding av søvnmangel og rus? I så fall faller grunnlaget for forvaring, sa advokaten.

Avviser forvaring

39-åringens forsvarere konkluderer med at det er grunnlag for tvungent psykisk helsevern.

– Vi mener det ikke er grunnlag for forvaring. Samfunnet vil være tilstrekkelig sikret gjennom tidsbestemt straff, sa medforsvarer Anniken Mellegaard.

Forsvarerne ba om at tiltalte overføres til tvungent psykisk helsevern, subsidiært fengsel i 18 år.