Nordmenn strømmer over svenskegrensa for å handle billig. Spesielt er påsketurer populært.  (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Nordmenn strømmer over svenskegrensa for å handle billig. Spesielt er påsketurer populært. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Mer harryhandel for nordbaggarne

Nordmenn dro på tre millioner dagsturer til utlandet i årets seks første måneder. - Nifse greier for handelsnæringen, mener HSH.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at blir stadig mer populært å ta seg en dagstur over grensen for å fylle bil og poser med billig mat og drikke. I løpet av 2. kvartal 2009 dro nordmenn på 1,8 millioner dagsturer til utlandet, og forbruket var stort: Nordmenn brukte 2,8 milliarder kroner på dagsturene fra april til juni.

Økning fra i fjor

Dette er en økning fra 2. kvartal i 2008. Men i 2008 var påsken, hvor nordmenn vanligvis strømmer over grensa, tidligere på året, og falt under 1. kvartal.

I løpet av årets første månedene har nordmenn vært på tre millioner dagsturer og handlet for svimlende 4,8 milliarder kroner. Dette er en økning med henholdsvis 10 og 20 prosent fra samme periode i fjor.

Uheldig for norsk næringsliv

Direktør for handel, Thomas Angell.  (Foto: HSH)
Direktør for handel, Thomas Angell. (Foto: HSH)

– Dette er nifse tall for norsk handelsnæring, veksten er hinsides, sier direktør Thomas Angell i Handels- og Servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) til tv2nyhetene.no. Om veksten fortsetter ut året vil samlet omsetning fra grensehandel bli 10.6 millioner kroner.

– Dette er en varemengde så omfattende at det ville bety 10.000 årsverk i Norge, sier Angell. Grensehandel betyr også store tap for leverandører, som kunne solgt mer. Angell oppfordrer politikerne til å se på virkemidler som kan begrense lekkasjen over grensa.

– I 2002/2003 ble det kuttet i alkoholavgiftene. Resultatene var positive, ved at grensehandelen gikk ned og Vinmonopolets omsetning gikk opp. Staten fikk gjennom økt salg inn det de tapte i kuttede avgifter.

Skjønner at folk harryhandler

Til tross for at Angell gjerne skulle fått bukt med grensehandelen, har han stor sympati for at folk vil spare penger. Men selv bedyrer han at det ikke er noe han selv har for vane.

– Nei, har jeg drevet grensehandel, er det i så fall svært lenge siden!

Usikre tall

SSB understreker imidlertid at grensehandelstallene baserer seg på en utvalgsundersøkelse, og usikkerheten rundt tallene er betydelig. Feilmarginen kan dreie seg om en halv milliard kroner.

Poppis med svenskeshopping.  (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Poppis med svenskeshopping. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)