Fabian Cancellara  (Foto: LAURENT REBOURS/AP)
Fabian Cancellara (Foto: LAURENT REBOURS/AP)

Cancellara knuste Vuelta-konkurrentene

Sveitseren var overlegen på første etappe.

Fabian Cancellara (Saxo Bank) bedyret før start at han var langt fra toppformen. Men da de 4,8 km på dagens tempoetappe var unnagjort sto han igjen som suveren seierherre.

Sveitseren brukte 5:20 på den flate løypen i nederlandske Assen. Nærmeste konkurrent, Tom Boonen kom inn ni sekunder senere. Som i Tour de France sykler Cancellara ut med ledertrøyen på andre etappe.

- Jeg hadde ikke veddet på meg selv før etappen. Jeg visste ikke hvordan formen min var. Jeg trodde en prologspesialist skulle vinne, men jeg ga alt uansett, sa Cancellara.

- Jeg kommer ikke til å få et like bra ritt som jeg hadde i Touren. Jeg er her for å finne formen før VM på hjemmebane. Men de neste etappene passer meg, så jeg ser fram til mer Vuelta a España i Nederland, sa sveitseren.

Vuelta a España starter i år i Nederland, før de kommer til Spania på etappe fem.

Nordmennene Kurt Asle Arvesen og Gabriel Rasch gjorde seg ikke bemerket på resultatlisten.

Alexandre Vinokourov, som er tilbake i sinførste grand tour etter to års dopingkarantene, fikk en god tid og tok sjuendeplassen. Med det ble han nest best av de potensielle sammenlagtkandidatene. Roman Kreuziger (Liquigas) var sekundet raskere. Ivan Basso, som også har en dopingfortid, fikk samme tid som Vinokourov.

Topp ti:
1. CANCELLARA Fabian 5:20
2. BOONEN Tom 9"
3. FARRAR Tyler 12"
4. MOURIS Jens 14"
5. BENNATI Daniele 16"
6. KREUZIGER Roman 17"
7. VINOKOUROV Alexander 18"
8. BASSO Ivan 18"
9. VALVERDE BELMONTE Alejandro 18"
10. BODNAR Maciej 19"