David Nielsen og Anders Rambekk  (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)
David Nielsen og Anders Rambekk (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)

- Fotballspillere er redde for å bli kalt pingler

Fotballederne ønsker ikke fokus på hodeskader i fotballen.

Veteraner i norsk fotball er betenkte over utviklingen:

- Duellene er blitt tøffere. Spillet er delvis blitt tettere, sier tidligere NFF-president Per Ravn Omdal til TV 2 Sporten.

Anders Rambekks hodeskade mot Brann i mai er ikke dagligdags, men viser risikoen. Odd-stopperen var bevisstløs, fraktet til sykehus og fikk flere ukers oppfølging før han var tilbake. Brann uheldige islending Olafur Bjarnason tørket blodet fra panna og fortsatte kampen som en ekte kriger.

Les også: Hodepine for Norsk fotball

- Fotballmiljøet er jo et utpreget macho-miljø, hvor man skal tåle en støyt uten å måtte stå over en trening og uten å bukke under. Så der har vi en utfordring, fordi vi føler at mange ikke vil rapportere hodeskader fordi de ikke vil bli stigmatisert som «pingler» som ikke tåler et hodestøt, sier lege Ola Stamnes i Odd Grenland.

Det brukes millioner i forskning på idrettsskader, men legene har en klar oppfatning av at fokus på risikoen i fotball ikke er ønsket.

- Enkelte sier at fotballmiljøet er litt redd for å gi inntrykk av at fotball er risikofylt og farlig?

- Det er helt riktig. Ikke vi som driver og forsker på dette, men de som er ledere og slikt liker ikke fokus på dette, sier landslagslege Thor Einar Andersen.