sms
sms

Stenger mobberne effektivt ute

Sperrer mms og sms fra plageåndene dine.

Sms og mms gir mobberne uante muligheter. Det kan komme sms fra mobberne når du minst aner det, og du er ikke lenger fredet i hjemmets lune rede. Nettmobbing, digital mobbing, mobilmobbing, uansett hva du velger å kalle det – det er ikke hyggelig.

Telenor har laget tjenesten ”mobbefilter” som gjør at du kan sperre ute innkommende meldinger fra enkelte nummer. Avsenderen får sms som forklarer at han/hun ikke får sendt meldinger til deg. Tjenesten er gratis.

- Vi har lang tradisjon i bransjen, og vet hvilke negative konsekvenser mobil og internett kan ha. Nå brukes også mobilen til å mobbe, og vi prøver å begrense skaden. Mobbeofre som følte seg trygge hjemme kan ikke lenger det, sier Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor.

Filter mot ekskjærester

Filteret har ingen aldersgrense, og kan like gjerne brukes til å stenge ute sms og mms fra ekskjæresten.

- Kjendiser som blir stalket, ekskoner som blir sjikanert, det er ikke bare for barn som blir mobbet, sier Lessum.

Du kan ordne slik at utestengte sms og mms sendes til mailen din. Da har du bevis hvis sjikanen skal anmeldes.

- Det er ikke en målsetting at mange skal bruke tjenesten, men vi vet at filteret funker bra. Jeg har ikke eksakte tall akkurat nå, men vet det er flere hundre som bruker det, sier Lessum.

Kan brukes til mobbing

Norges nest største mobilselskap, NetCom, har per dags dato ikke noe lignende tilbud.

- Telenors mobbefilter er et godt initiativ. Alt som er med på å bekjempe mobbing på telefon er bra. Vi vurderer å lage noe lignende, men tenker også på andre løsninger, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i NetCom, til TV 2 Hjelper Deg.

Vederhus tror tjenesten kan brukes mot sitt formål.

- Det å stenge telefonnumre ute kan også brukes til mobbing, sier han.

Med mobilen, og særlig via SMS og MMS, har de som mobber fått en ny og effektiv kanal for å plage andre, skriver NetCom på sine nettsider.

- Eksempler kan være å fotografere medelever i garderoben etter gymmen, for så å spre bildet via mms eller chatterom på nett. Tekstmeldinger med sjikanerede innhold kan også sendes fra uidentifiserbare nettadresser, slik at avsenderen vanskelig oppdages.

Lei av stygge kommentarer

Det er ikke bare mobilen som kan sperres for mobbing. På Nettby blir borgere som mobber eller trakasserer utestengt eller får karantene. På Facebook kan du rapportere brukere eller blokkere dem. Det er vanskelig å begrense hva folk legger ut i bloggen sin, men hvis du har en egen kan du forhåndsgodkjenne leserkommentarer, eller du kan anmelde.

En av Norges største bloggere har sett seg lei på stygge kommentarer. I går hang publiserte hun bilde av en av dem som sjikanerer henne, og lenket til bloggen hennes.

- Hun er 26 år gammel, og har en liten sønn. Allikevel fant hun seg ikke for god til å skrive i mitt kommentarfelt: ”Grøss¿ Du er en kvalmende jente”, skriver den hetsede bloggeren.