Piller pack (Foto: Christian Örnberg)
Piller pack (Foto: Christian Örnberg)

En tryggere p-pille?

Den nye p-pillen Qlaira omtales som et medisinsk gjennombrudd. Nå kommer den til Norge – Ikke tryggere enn andre, sier norsk ekspert.

P-pillen Qlaira ble lansert på det svenske markedet i går. Qlaira er basert på et syntetisk stoff som i kroppen vil forvandles til kvinnens naturlige østrogen.

Snart i Norge

– Et gjennombrudd, sier professor Kristina Gemzell-Danielsson, overlege og professor i gynekologi ved Karolinska instituttet til Aftonbladet.

Qlaira er en kombinasjonsp-pille som inneholder to hormoner – østradiol-valerat og dienogest – som per i dag ikke finnes i p-pillene som er på det norske markedet.

P-pillen som har blitt godkjent i de fleste land i Europa, vil bli lansert på det norske markedet allerede i september i år.

Brytes ned raskere

Qlaira skal være mer miljøvennlig fordi den ikke utsetter vann og dyr for samme type østrogen, mener Gemzell-Danielsson. Den skal også være mer skånsom mot kroppen og brytes ned raskere.

– Fordi leveren eksponeres for hormoner under en kortere periode kan det innebære at risikoen for blodpropp blir mindre, mener Gemzell- Danielsson.

Gemzell-Danielsson er likevel rask med å understreke at den burde det, rent teoretisk, men at det må mer forskning til for å være sikker.

Samme effekt og risiko

Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk er langt mer skeptisk.

– Den nye p-pillen inneholder nye stoffer som har samme effekt som de andre p-pillene, men risikoen er den samme som for de p-pillene som brukes i Norge i dag, sier Madsen til TV 2 hjelper deg.

Han understreker at denne p-pillen har akkurat de samme advarslene som de andre merkene.

– En forskjell er at dette stoffet østradiol-valerat brytes raskere ned i miljøet. Det er veldig viktig at legene gjør pasientene oppmerksomme på at denne p-pillen har de samme risikofaktorene som de andre p-pillene.

-Ikke tryggere enn andre

Madsen mener at Qlaira p-pillen ikke er tryggere enn andre p-piller.

– Det er nemlig det som er poenget. Det er svært lite som skiller de enkelte p-pillemerkene fra hverandre. Nye produkter markedsføres gjerne med at de har fordeler som andre p-piller ikke har. Vi er veldig nøye med å påpeke at p-pillene er ganske like, sier Madsen.

Madsen forsikrer om at Statens legemiddelverk overvåker markedsføringen av alle p-piller svært nøye.

– Vi vil både at leger og pasienter er klar over risikoen ved bruk av disse p-pillene.