(illustrasjon). (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
(illustrasjon). (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Et angrep på forbrukere

Handler du med kredittkort kan du bli fratatt retten til å få tilbakebetalt pengene hvis varen ikke dukker opp.

- Dette er en alvorlig situasjon, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

I dag blir forbrukere som handler med kredittkort beskyttet av kredittkjøpsloven § 8 og kan kreve å få tilbakebetalt hele eller deler av kjøpesummen dersom varen uteblir eller om den har mangler.

Kan bli fjernet

Men nå trues forbrukernes rettigheter, mener Forbrukerombudet. Et mindretall i en arbeidsgruppe som skal vurdere EUs nye forbrukerkredittdirektiv har nemlig foreslått å endre § 8 til ikke å gjelde kjøp med kredittkort.

Redningen for mange

Slik det er nå kan du i praksis kreve at banken må dekke tapet hvis du handler på internett med kredittkort og varen uteblir. Det gjelder også hvis du har bestilt en reise og flyselskapet går konkurs eller om du kjøper billetter til en konsert eller festival som går konkurs. Men dette kan bli endret nå.

Trygghet for forbrukerne

Regelen gir både trygghet til forbrukerne og gir positive utslag for de næringsdrivende, mener Forbrukerombudet som ikke har tenkt å gi seg uten kamp.

- Ved å foreslå endringer i dagens godt innarbeidede regel har det kommet et angrep på en svært viktig forbrukerrettighet. Denne rettigheten er vi forberedt å kjempe for å beholde, fastslår Thon.

Les Forbrukerombudets høringsuttalelse her.