Flere personer skal ha fått kortet sitt skimmet på en Deli de Luca forretning i Oslo. (Illustrasjonsbilde). (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
Flere personer skal ha fått kortet sitt skimmet på en Deli de Luca forretning i Oslo. (Illustrasjonsbilde). (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Ikke chipsystem?

Her får du råd om hva du skal gjøre hvis bankterminalen ikke har chipsystem.

- Jeg vil ikke si at man ikke skal handle, omfanget er slik at risikoen ikke så stor. Det er ikke det som er bekymringen, det er hva dette kan bli hvis vi ikke får kontroll. I en butikk de ikke har chip ville jeg spurt dem hvorfor de ikke har det, sier Kvalheim.

Kvalheim sier at teipingen av chiphullene er i ferd med å forsvinne.

- Det vil bli fulgt opp, den praksisen vil ikke vare så mye lengre, sier Kvalheim.

Trygt som banken?

- Hvis du bruker chipen direkte, og ikke magnetstripen, er det sikkert mot skimming. Chipen vil ikke bli utsatt for skimming. Selvfølgelig, ingenting er hundre prosent sikkert, kriminelle vil jobbe med å finne måter å angripe chipen på. Chipen har et betydelig høyere sikkerhetsnivå enn magnetstripen som er lett lesbar, og vi har ikke sett noe som bryter med chipens sikkerhet, sier Kvalheim.

Slik kan du unngå svindel (fra Bankenes Standariseringskontor)

- Velg chip dersom det er mulig

- Skjul pin-koden foran minibanken/terminalen

- Sperr kortet umiddelbart hvis du mister det - kontakt banken din eller ring 800 30 250 fra Norge og (+47) 22 21 4055 fra utlandet.

- Følg med på kontoen din og meld fra til banken straks dersom du oppdager unormale transaksjoner.