Andreas Thorkildsen (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Andreas Thorkildsen (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Andreas Thorkildsen kysser kjæresten Christina Vukicevic etter å ha vunnet gull i spyd under VM i friidrett på Olympiastadion i Berlin søndag. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Andreas Thorkildsen kysser kjæresten Christina Vukicevic etter å ha vunnet gull i spyd under VM i friidrett på Olympiastadion i Berlin søndag. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

Thorkildsen: - Utrolig deilig!

Andreas Thorkildsen sikret gullet i suveren stil - og ble historisk.

Berlin (TV 2 Sporten): Aldri før har en mannlig spydkaster vunnet OL, VM og EM.

LES: Vil vinne mest mulig medaljer

Søndag ettermiddag hadde Andreas Thorkildsen muligheten til å skrive seg inn i historiebøkene som den første som klarer den bragden.

Se hele intervjuet med Thorkildsen i videovinduet øverst i saken!

Andreas Thorkildsen sikret en suveren VM-seier med 89,59 meter
  i andre kast. (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)
Andreas Thorkildsen sikret en suveren VM-seier med 89,59 meter i andre kast. (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)

Vant i suveren stil
Og den suverene nordmannen klarte triumfen - i suveren stil.

- Utrolig deilig! Jeg klarer alltid å motivere meg litt ekstra før store konkurranser i mesterskap, sier en jublende glad Thorkildsen til TV 2 Sporten etter søndagens gulltriumf.

Og legger til:

- Dette var tittelen jeg manglet! Det er morsomt å vite at det vil ta lang tid før noen kan gjøre dette etter meg, sier gullgutten til TV 2 Sporten.

Se intervju her:

334687

Allerede i sitt andre kast bokførte han med 89,59 meter. Kastet var årsbeste for Andreas Thorkildsen, og «monsterkastet» i andreomgang holdt til gull.

- Det ble en kjempedag, ingen tvil om det. Det er morsomt å bli historisk. Nå har jeg fullt sett, og gjort noe ingen har klart før, sier en fornøyd Thorkildsen til NRK.

Thorkildsens personlige rekord er 91,59 meter, og årsbeste i 2009 frem til søndagens finale var 88,97 meter.

- Jeg trenger alltid et oppvarmingskast for å komme i gang. For å få en liten følelse med banen og slikt. Etterpå var det bare å kjøre på, sier Thorkildsen.

Andreas Thorkildsen, VM-gull (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)
Andreas Thorkildsen, VM-gull (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)

Blendet av solen
Han fikk solen i øynene og fikk ikke med seg hvor langt vinnerkastet på 89,59 meter egentlig var.

- Jeg så ikke spydet i lufta, men kjente det var langt. Det var vanskelig å kaste med sola i øynene - på trening bytter vi alltid side om det skjer, forklarer han.

Den historiske nordmannen hadde forventet seg en større konkurranse om gullet.

- Det er morsomt at Martinez kom på andre, og en japaner på tredje. Det hadde gitt en bra odds, for å si det sånn. Og det var jo litt synd at Tero var syk, innrømmer han.

Og slår fast:

- Det var mindre konkurranse enn forventet.

Stikk til fotballgutta
Han benyttet også anledningen til å sende et stikk til gutta på det norske A-landslaget i fotball i jubelrusen etter gullet.

- Det blir utrolig morsomt å få nasjonalsangen her. Foran kampen mellom Norge og Skottland synger de jo nasjonalsangen før kampen. Her må vi gjøre noe for å sikre oss nasjonalsangen. Det er en spesiell opplevelse, sier han.

Slik sikret Thorkildsen seg det historiske: 1. kast: 77,80 meter - 2. kast 89,59 (årsbeste av Thorkildsen) 3. kast: 88,95, 4. kast: dødt, 5. stod over, 6. kast: stod over

I GULLFORM: Andreas Thorkildsen. (Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS)
I GULLFORM: Andreas Thorkildsen. (Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS)

Cubanske Guillermo Martinez tok en overraskende søvlmedalje med et lengstekast på 86,41 meter. Yukifumi Murakami fra Japan kapret bronsen.

Rivalen slet stort
Erkerivalen til Thorkildsen, finnen Tero Pitkämäki, var i likhet med Thorkildsen også på rekordjakt.

Men den regjerende verdensmesteren klarte ikke å bli den første fra spydnasjonen Finland som vant to VM-gull på rad. Han slet med kramper i løpet av konkurransen og var ikke i nærheten av å utfordre Thorkildsen.

- Jeg følte meg ikke bra. Tre dager med feber førte til at beina ikke funket. Det var vanskelig å kaste, og jeg følte meg syk. Derfor er jeg fornøyd med femteplassen, sier han til NRK.

Nervene under kontroll
27-åringen har allerede to OL-gull på merittlisten. Han vant i Athen i 2004 og kopierte gullet i Beijing i fjor. I 2006 vant han EM i Gøteborg, men VM-gullet manglet fortsatt i troféskapet til kristiansanderen foran søndagens finale.

Nå er imidlertid samlingen komplett.

Trener Åsmund Martinsen sa før finalen at Thorkildsen hadde nervene under kontroll.

- Han tenker ikke så mye på det. Det viktigste for ham er å gjøre en god konkurranse og at han kaster opp mot sitt beste. Tidligere i dag var det først og fremst det han var gira på, sier treneren til gullhåpet til NRK kort tid før konkurransen.

Andreas Thorkildsen (Foto: Markku Ulander/SCANPIX)
Andreas Thorkildsen (Foto: Markku Ulander/SCANPIX)

Spydfenomenet selv la ikke skjul på sine ambisjoner til TV 2 Sporten før finalen:

- Jeg ønsker å ha en lang karriere og plukke flest mulig medaljer. Men man går inn i hver sesong og ønsker å kaste lengst mulig. Hvis vi ikke hadde hatt det fokuset, tror jeg det hadde vært vanskelig å holdt seg på topp, sa Andreas Thorkildsen til TV 2 Sporten.

Se hva Thorkildsen sa om spydfinalen til TV 2 Sporten lørdag:

334537

Slik endte spydfinalen (beste kast):

1. Andreas Thorkildsen, Norge 89,59 meter
2. Guillermo Martinez, Cuba 86,41 meter
3. Yukifumi Murakami, Japan 82,97 meter

Følgende var med videre til de tre siste omgangene: Kovals, Ruuskanen, Pitkämäki, Vasilevskis, Murakami, Martinez, Thorkildsen.

Slik kastet Thorkildsen:
Andreas Thorkildsen (Norge) - 1. kast: 77,80 meter - 2. kast 89,59 (årsbeste av Thorkildsen) 3. kast: 88,95, 4. kast: dødt, 5. stod over, 6. kast: stod over