Monica Øien 1024
Monica Øien 1024

En reise i tid

Monica Øiens reise fortsetter til Bethlehem, der folk lever bak murer og drømmer om livet utenfor.

Det antas at Abraham, som er både jødenes og muslimenes stamfar levde i Hebron for nærmere 4000 år siden.

Monica Øien har foretatt en reise for å finne ut hvilke relasjoner Abrahams etterkommere har til hverandre i dag. Monica ankommer byen BeitJala, som ligger like ved Bethlehem.

– Det kjennes absurd å passere den tolv meter høye muren israelerne har bygget for å beskytte seg mot palestinerne. Det tar opptil flere uker å få innvilget søknaden om å reise utenfor muren, om de i det hele tatt får det, sier Monica.

I Abrahams Hus møter Monica en Jadallah. Han er prest, sosionom og hotelleier, og han har kirke og barnehjem under samme tak. 150 000 palestinere er stengt inne i byen pga muren.

Stengt inne bak muren

Jadallah har tatt til seg foreldreløse barn. Her bor det kristne og muslimer sammen i et fellesskap.Dette er gjestfrie mennesker med visjoner om fred og et håp om at Abrahams barn en dag kan gjenforenes. Her møter Monica blant andre 13-åringen Amar, som drømmer om et nytt liv utenfor murene og om en fremtid som pilot.

Vil være Messias

Monicas reise går videre til Øst-Jerusalem hvor jøder og muslimer bor side om side. En hevder at de er som brødre og at det fungerer bra, mens andre retter mye hat mot israelerne som okkuperte landet i 1967.

– Jeg snakket med ulike mennesker i Jerusalem, en by som gir sterke inntrykk for de mange pilegrimene som kommer hit årlig. For noen blir det så sterkt at det bikker litt over, mellom 20-50 mennesker opplever å få det såkalte «Jerusalem-syndromet». De identifiserer seg så sterkt med hellige personer at de blir psykotiske, får en ekstrem trang til å gå i kjortel og kalle seg Messias, sier Monica.

I Knesset møter Monica Michael Melchior, viseutenriksminister og rabbiner. Han støtter tilbaketrekkingen fra Gaza og mener at Israel på samme måte må trekke seg ut av Hebron.

Se «Abrahams barn» på TV 2 kl. 18.00.