Einar Baardsen  (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)
Einar Baardsen (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)

Krever tre og et halvt års fengsel for Baardsen

Aktor mener det er straffeskjerpende at John Arne Riise var i sine beste år som fotballspiller da han ble lurt.

Aktor Erik W. Rand la i sin prosedyre i dag vekt på at den tidligere agenten hadde misbrukt Riises tillit til å skafe seg rundt 30 millioner kroner.

- I sin vitneforklaring sier John Arne Riise at han stolte 110 prosent på Baardsen som ikke bare var hans fotballagent, men også hans rådgiver. John Arne Riise og Einar Baardsen var på ingen måte jevnbyrdige partnere og fotballspilleren skrev under på dokumenter fordi Baardsen sa at det ville gi gevinst, sier aktor.

- Skjerpende er det blant annet at John Arne Riise var i sine beste år som fotballspiller da han ble lurt av Baardsen. Selv har han fortalt at han om et år er gjeldsfri. Først om ett år kan han altså begynne å tjene penger på sin proffkarriere, sier Rand.

Krever fengsel
I tillegg til fengsel i tre og et halvt år, der halvparten gjøres ubetinget, krever aktor at inndragning av det underslåtte beløpet, og at Baardsen blir fradømt retten til å drive næring i fem år.

- En godt, og jeg gjentar meget godt, lønnet arbeidstaker måtte jobbet i 20 år for å komme i nærheten av hva Baardsen har tjent på John Arne Riise. Det meste av pengene ble brukte til å betale gjeld i Baardsens selskaper, men Baardsen tok også 2,8 millioner kroner til eget bruk, sa Rand.

- Det er ikke uvanlig at påtalemyndigheten går rundt og ber om strenge dommer, men i denne saken er det ikke grunnlag for en domfellelse overhodet når det gjelder de alvorlige forholdene, sier forsvarer John Christian Elden.

Se reportasje øverst!