Da damene dro_680
Da damene dro_680

Bygdas menn tar over

Mannfolka i Røyrvik må ta over oppgaver hjemme, i barnehagen, på skolen, nærbutikken, kommunehuset og i omsorgshjemmet når damene sendes til syden.

Høsten 2008 sendte TV 2 alle damene i det lille fiskersamfunnet Husøy til Malta i ti dager. Mennene ble igjen hjemme – med alt ansvaret. For første gang skulle de drive hele det lille samfunnet alene. Spørsmålet vi søkte svar på var: Hva skjer når vi tømmer ei norsk bygd fullstendig for damer? Hvordan takler mennene det nye ansvaret, og ikke minst - hva gjør de annerledes enn damene?

Stor suksess

Gjennom åtte episoder fikk vi følge pensjonisten Halvard og hans kamp mot hvitevarene og savnet etter kona, den travle businesspappaen Rolf Bjørnar og hans forsøk på å være forretningsmann og alenepappa, rektor Knut og hans drøm om et monument for damene, og ikke minst alle mennenes forsøk på å drive barnehage, hjem og jobb uten damer til stede.

«Da damene dro» ble en av TV 2s aller største suksesser våren 2009, med et gjennomsnitt på 830 000 seere. I høst skal vi nok en gang sende damer til syden, og la mennene stelle alene hjemme.

Denne gangen drar vi til ei fjellbygd. Innerst og øverst i Nord Trøndelag ligger Røyrvik. Ved foten av Børgefjell klamrer dette lille samfunnet seg fast på tross av alle konjunkturer. Den lille bygda skulle vel egentlig ha dødd ut da gruvene stengte på slutten av 80-tallet, men som på Husøy, er dette ei bygd med vilje og med kjærlighet til hjemstavn.

Alene på kommunehuset

I likhet med Husøy er Røyrvik et lite men selvgående samfunn med industri, nærbutikk, skole og barnehage. Tilbud, som nå må holdes i hevd uten damer til å gjøre de tradisjonelle service-jobbene. Og som på Husøy, er det mange travle småbarnsfamilier der mennene nå må ta alt ansvaret. Men Røyrvik har flere bein å stå på enn Husøy. Røyrvik er kommunesenter, og når damene drar blir ordføreren og rådmannen nesten alene igjen på kommunehuset.

Røyrvik har også egen omsorgsheim. Når damene drar, blir det bygdas fedre som må ta over stell, vask, matlaging, eldretrim og ikke minst håndarbeid.

På Husøy var fiske den tradisjonelle primærnæringen. I Røyrvik har reindrift den plassen. Juni er en travel måned for samene med kalving, merking og mye flying i fjellet. Når mor forsvinner fra hjemmet, står mennene overfor en stor utfordring.