Joshua French og Tjostolv Moland (t.h.) lytter til sin forsvarer, advokat André Kibambe, på første dag av rettssaken mot de to nordmennene. (Foto: VATN, Vegar K./SCANPIX)
Joshua French og Tjostolv Moland (t.h.) lytter til sin forsvarer, advokat André Kibambe, på første dag av rettssaken mot de to nordmennene. (Foto: VATN, Vegar K./SCANPIX)

Kongo-advokater krever millionerstatning fra Norge

Bistandsadvokatene til de etterlatte i saken der to nordmenn er tiltalt for drap i Kongo krever flere titalls millioner kroner i erstatning fra den norske stat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken mot Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) fortsetter i Kisangani i Kongo tirsdag morgen.

I forbindelse med saken uttaler nå bistandsadvokaten til familien til den drepte sjåføren, bistandsadvokaten til fagforeningen han var medlem av, og advokatene til vitnene i saken at det blir krevd erstatning på til sammen flere titalls millioner kroner.

LES OGSÅ: Far til Kongo-siktet: – Venter ikke rettferdig rettssak

Mener Norge må betale

Men siden verken de to tiltalte nordmennene eller deres familier har mye penger, mener de etterlattes bistandsadvokat Joanna Megisa at staten Norge må betale.

– I prinsippet må alle land ha kontroll over sine innbyggere, selv om de er i utlandet. Det spiller ingen rolle om nordmennene er militære eller sivile. Dersom en utlending gjør noe galt i et fremmed land, er hjemlandet ansvarlig, sier Megisa til NRK.

LES OGSÅ: Afrika-ekspert: – Livstid like ille som dødsstraff

– Staten kan ikke betale

Men attaché Christian Larssen ved Norges ambassade i Angola avviser at Norge vil betale erstatning til de etterlatte.

– Norge er ikke part i saken og vi kan ikke betale erstatning som sivilt ansvarlig for det nordmenn har foretatt seg i Kongo, sier han.

– Ville danne kriminelt forbud

De to nordmennene står tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo og for å drive spionasje. De har hele tiden nektet skyld, og har forklart at de ble angrepet av en gruppe væpnede menn, og at det var disse som drepte sjåføren.

Politiet i Kongo mener i tillegg at de to også skal ha forsøkt å danne et kriminelt forbund.

Slipper trolig gatemarsj

Tjostolv Moland og Joshua French ble fredag i forrige uke marsjert av militære styrker gjennom Kisanganis gater på vei til retsslokalet, noe det har kommet sterke reaksjoner på.

De to nordmennene slipper trolig å gå spissrotgang gjennom gatene når rettsaken starter igjen tirsdag.

- Det vi har hørt er at de to nordmennene i dag vil bli kjørt i bil fra fengselet til rettslokalet, sier Christian Larssen, attaché for Utenriksdepartementet i Kongo, til TV 2 Nyhetskanalen.

Ansatte ved menneskerettighetskontoret ved FN-basen i Kisangani var til stede i rettssalen da saken startet fredag. Rettsaken ble imidlertid utsatt etter at aktoratet ba om en pause på 48 timer for å undersøke klager den ene forsvareren hadde på etterforskningen.

Når saken forsetter tirsdag vil aktoratet svare på anklagene, før forsvareren får kommentere svaret. Deretter vil domstolen ta en avgjørelse. De to nordmennene risikerer dødsstraff hvis de blir funnet skyldige.

333780

(NTB/Tv2nyhetene.no)