Kongo-advokater krever erstatning fra Norge

Bistandsadvokatene til de etterlatte i saken der to nordmenn er tiltalt for drap i Kongo krever flere titalls millioner kroner i erstatning fra Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken mot de to nordmennene starter tirsdag morgen. I forbindelse med saken uttaler nå bistandsadvokaten til familien til den drepte sjåføren, bistandsadvokaten til fagforeningen han var medlem av, og advokatene til vitnene i saken at det blir krevd erstatning på til sammen flere titalls millioner kroner.

Men siden verken de to tiltalte nordmennene eller deres familier har mye penger, mener de etterlattes bistandsadvokat Joanna Megisa at staten Norge må betale.

– I prinsippet må alle land ha kontroll over sine innbyggere, selv om de er i utlandet. Det spiller ingen rolle om nordmennene er militære eller sivile. Dersom en utlending gjør noe galt i et fremmed land, er hjemlandet ansvarlig, sier Megisa til NRK.

Men attaché Christian Larssen ved Norges ambassade i Angola avviser at Norge vil betale erstatning til de etterlatte.

– Norge er ikke part i saken og vi kan ikke betale erstatning som sivilt ansvarlig for det nordmenn har foretatt seg i Kongo, sier han. (©NTB)