MÅ VENTE: Flere hundre personer utsettes årlig for urettmessig straffeforfølgning av politi og i noen tilfeller domstol. Men ofrene må vente lenge på oppreisning.  (Foto: TV 2)
MÅ VENTE: Flere hundre personer utsettes årlig for urettmessig straffeforfølgning av politi og i noen tilfeller domstol. Men ofrene må vente lenge på oppreisning. (Foto: TV 2)

Vil granske erstatningsordning for straffeforfølging

Ordningen som skal sikre ofre erstatning etter urettmessig siktelse og fengsling, er ikke god nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet kjenner ikke loven godt nok, erkjenner Statens sivilrettsforvaltning. Flere justispolitikere vil nå ha ordning nærmere gransket.

Grove feil

Hvert år utsetter hundrevis for såkalt urettmessig straffeforfølgning. Det vil si siktelse, fengsling og tiltale – for så i neste runde å oppleve at sakene henlegges. I flere tilfeller har politiet gjort grove åpenbare feil. Og samme etat som skal vurdere om offeret bør få erstatning, kjenner rett og slett ordningen for dårlig.

– Vi opplever det slik at de har vært og nok er et behov for informasjon om denne ordningen. Det kan gjelde politiet, men også i forhold advokater, søker og publikum generelt, sier Thomas Laurendz Bornø, avdelingsdirektør i Statens sivilrettsforvaltning til TV 2 Nyhetene.

TV 2 Nyhetene har de siste dagene rettet søkelyset mot en ordning som mange advokater mener ikke holder mål.

Rettssikkerhetsgaranti

Det er jo slik at samfunnet har påtatt seg et ansvar for skal vi si gjenopprette skade der man har gjennomført en straffeforfølgning, og i det så ligger det en rettssikkerhetsgaranti, forklarer Thomas Laurendz Bornø, avdelingsdirektør i Statens sivilrettsforvaltning.

Men mandag fortalte TV 2 Nyhetene at 62,5 prosent av de som i fjor fikk sin sak behandlet i domstolen, etter å ha vært uenig i den avgjørelse som er fattet hos Statens sivilrettsforvaltning, vinner helt eller delvis fram i retten.

Les også: Uskyldige vinner fram i retten

Vil bli diskutert

– Vi forholder oss til det regelverket vi har og forvalter dette på best mulig måte og så er det opp til andre å vurdere om det er et slikt regelverk man ønsker å ha, sier Thomas Laurendz Bornø til TV2 Nyhetene.

Og nettopp dette kommer til å bli nærmere diskutert. TV 2 kontaktet mandag kveld flere justispolitikere, blant disse Andre Oktay Dahl fra Høyre, som sier de nå vil ha ordningen grundigere gjennomgått.

– Domstolen viser at loven ikke fungerer etter hensikten, mener Jan Arild Ellingsen i Frp. Også Ingrid Bjørketun Heggø i Arbeiderpartiet mener ordningen bør gjennomgås om den ikke fungerer.