nortura (Foto: TV 2)
nortura (Foto: TV 2)

Slakter ledelsen i Nortura

Så mange som to tusen Nortura-ansatte kan stå i fare for å miste jobben som følge av nedlagte slakterier i årene fremover.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bønder fra hele Vesterålen sto i kø for å møte ledelsen i Nortura ansikt til ansikt på Sortland i Vesterålen mandag. For det er et særdeles dystert bilde som tegnes av et konsern i store økonomiske vansker.

– Betydelig reduksjon

Bare i 2009 må resultatet forbedres med drøye 600 millioner kroner.

– Vi går igjennom hele selskapet nå når det gjelder ansatte i administrasjon og ansatte ved de ulike fabrikkene. Om det betyr 1000, 1500 eller 2000 ansatte når vi kommer til 2012 vet vi ikke, men det vil bli en betydelig reduksjon i ansatte, sier konsernsjef i Nortura, Geir Olav Opheim, til TV 2 Nyhetene.

Det haster med å kvitte seg med ansatte, for Nortura har ikke egenkapital til å drive skuta som i dag. Kostnadsnivået er altfor høyt. Dårlig konsernledelse og mangelfull drift gjennom mange år er årsaken til det økonomiske uføret, mener mange bønder TV 2 Nyhetene har snakket med.

- Det er helt klar at det er gjort en for dårlig jobb, uansett om det kom en finanskrise eller ikke. Finanskrisen blir nå brukt som argument, sier bonde Terje Helle fra Vesterålen.

Også bondekollega Børre Steiro sier det har vært dårlig lederskap i mer enn ti år, og at disponeringer på investeringer over tid har vært dårlige.

Flere slakterier kan slaktes

Slakteriene på Sortland, i Ålesund og Haugesund står i fare for å bli nedlagt om kort tid, men også ti slakterier i Sør-Norge er under vurdering. Også i administrasjonen skal 300 nye stillinger kuttes, i tillegg til de 200 som ble overflødige i fjor.

– Det blir et nødvendig grep som selskapet nå skal ta, og som vi kanskje burde ha tatt for en tid tilbake, men nå skal vi gjøre dem, sier Opheim.

Bekymret for fremtiden

Mange Nortura-ansatte, blant annet ved slakteriet på Sortland, går en tøff tid i møte.

– Vi er veldig spent for tiden, sier hovedtillitsvalgt ved Nortura avdeling Sortland, Bent Larsen.

– Det er det praten går ut på for tiden, fra morgen til du drar hjem på ettermiddagen. Hva skjer fremover, har vi noe livets rett etter jul? Det er det som er bekymringen vår nå, sier Larsen.