Kjell Inge Røkke ved Rådhuskaia i Oslo, våren 2007. Han solgte selvfiskede reker fra tråleren
Kjell Inge Røkke ved Rådhuskaia i Oslo, våren 2007. Han solgte selvfiskede reker fra tråleren "Trygg". (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Røkke får støtte på Facebook

Reagerer på at Røkke kan bli fratatt yrkestittelen «fisker».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 avslørte fredag at Kjell Inge Røkke kan miste plassen i fiskermanntallet. Myndighetene har i det stille arbeidet med å vurdere om Røkke oppfyller kravene som stilles for å kunne titulere seg som fisker.

— For å stå oppført i fiskermanntallet på blad A så kan du ikke ha inntekt som overstiger 350.000 kroner. Det går på brutto lønnsinntekt, netto næringsinntekt og kapitalinntekter, forklarte regiondirektør Siri Meling i Fiskeridirektoratet region sør overfor TV 2 Nyhetene.

FIKK HENVENDELSE: - Bakgrunnen er en henvendelse vi fikk fra Fiskeri- og kystdepartementet i juni, hvor vi ble anmodet ta en gjennomgang og en vurdering av manntallstatus for Kjell Inge Røkke, forteller regiondirektør Siri Meling i Fiskeridirektoratet region sør til TV 2 Nyhetene.  (Foto: TV 2)
FIKK HENVENDELSE: - Bakgrunnen er en henvendelse vi fikk fra Fiskeri- og kystdepartementet i juni, hvor vi ble anmodet ta en gjennomgang og en vurdering av manntallstatus for Kjell Inge Røkke, forteller regiondirektør Siri Meling i Fiskeridirektoratet region sør til TV 2 Nyhetene. (Foto: TV 2)

Kan ha tjent for mye

Fiskeri- og kystdepartementet skal ha mottatt flere henvendelser hvor det ble stilt spørsmål ved hvorfor Røkke er opptatt i manntallet. Dette fikk departementet til å be om en full gjennomgang av Røkkes inntekts- og arbeidsforhold. Milliardæren fra Molde kan ha tjent for mye penger og drevet med for mange andre ting enn fiske.

Røkke grunnla sin formue på fisk og har vært stolt av å titulere seg som fisker. At han nå står i fare for å miste yrkestittelen, har fått flere til å reagere.

— Offer

På Facebook er det nå opprettet en støttegruppe for Røkke . Gruppen har tittelen «Røkke - Offer nok en gang, for norges småligheter......» og teller mandag ettermiddag 166 medlemmer.

Gruppens grunnlegger Jan Willy Hagen kaller Røkke en industriell mentor.

FISKER: Fra reketråleren «Trygg» på Aker Brygge i Oslo har Kjell Inge Røkke solgt reker. Nå kan Fiskeridirektoratet komme til å trekke tilbake tillatelsen. (Foto: TV 2)
FISKER: Fra reketråleren «Trygg» på Aker Brygge i Oslo har Kjell Inge Røkke solgt reker. Nå kan Fiskeridirektoratet komme til å trekke tilbake tillatelsen. (Foto: TV 2)

«Titusener av arbeidsplasser ville vært tapt, og Kværner ville ha vært på russiske hender hadde det ikke vært for ham», skriver Hagen på Facebook.

«Nå klarer norske myndigheter ikke dy seg, og skal ta fra ham ytkestittelen "Fisker" bare så de kan frata ham muligheten til å fiske reker i Oslofjorden... Er det ingen som eier skamvett i dette landet?» fortsetter han.

Mener Røkke forfølges

Hagen forteller til tv2nyhetene.no at han selv har jobbet som fisker, og at denne saken fikk «smålighetsbegeret til å renne over».

— Myndighetene har en lei tendens til å hudflette folk som gjør en innsats i samfunnet, sier Hagen, og viser til at Røkke har satset sin egen formue på å skape arbeidsplasser.

Kan bli satt på land

Å være oppført i fiskermanntallet innebærer at man har rett til å delta i ulike fiskerier. Om Røkke blir strøket, får han altså ikke lenger lov til å tråle etter reker i Oslofjorden. Røkke gjorde «comeback» som fisker da reketråleren «Trygg»ble sjøsatt i 2007.

— Det er noe jeg har sett fram til, noe å gjøre. Og en gang fisker, alltid fisker, sa Røkke til pressen den gangen.