BERØMT: Verdensmesterskapet i fotball 1986. England mot Argentina. Diego Maradona scorer med «Guds hånd». (Foto: Reuters/Scanpix)
BERØMT: Verdensmesterskapet i fotball 1986. England mot Argentina. Diego Maradona scorer med «Guds hånd». (Foto: Reuters/Scanpix)

Tidenes 10 største dommertabber

Her er dommertabbene som får Tom Henning Øvrebøs Chelsea-mareritt til å blekne i forhold.

Hva er verst: at det dømmes mål når ballen aldri er inne, eller at dommeren overser at ballen klart var over linjen?

Lørdag skjedde det sistnevnte, da dommer Rob Shoebridge på ufattelig vis ikke fikk med seg at skuddet fra Crystal Palace-spilleren Freddie Sears gikk i mål før ballen spratt ut på banen igjen.

Bristol City vant kampen 1-0 som følge av megatabben.

8000 LAG NÅ: Spill Premier League-manager

Det britiske nettstedet sport.co.uk har samlet sammen det de mener er tidenes 10 største dommertabber.

Det er liten tvil om at lørdagens brøler i engelsk Championship ville kommet høyt opp på listen, men når den helt til topps?

Si din mening og kom med flere forslag i kommentarfeltet under! Er det noen norske dommertabber som kan måle seg? (TV 2 Sporten er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider)

1. «Spøkelsesmålet»: Watford – Reading (Championship, 2008)
Dommer Stuart Attwell dømte scoring da Stephen Hunts corner ble headet klart utenfor. Linjemann Nigel Bannister var ingen lykketalisman for Attwell denne dagen på Vicarage Road og i hvert fall ikke til særlig hjelp. Kampen endte 2-2, og Reading-manager Steve Coppell tilbød seg etterpå å spille kampen om igjen.

Spøkelsesmålet (Foto: Youtube/)
Spøkelsesmålet (Foto: Youtube/)

2. «Guds hånd»: Maradona mot England (VM, 1986)
Dette er kanskje et av fotballhistoriens mest berømte mål. Diego Maradona gikk opp i duell med England-keeper Peter Shilton, brukte hånda til å slå ballen over sisteskansen og scoret. Dommer Bin Nasser fra Tunisia uttalte senere at han hadde tatt medisiner mot hemoroider og at det hadde påvirket synes hans. Argentina vant kampen 2-1, etter en langt flottere scoring av nevnte Maradona...

3. Målet som aldri ble mål: Tottenham – Man Utd (Premier League, 2005)
Spurs’ Pedro Mendes tok United-keeper Roy Carroll på senga med et skudd fra rundt 50 meter. Carroll presterte å miste ballen og rote den langt over mållinja, uten at linjedommer eller dommer fikk det med seg. Hendelsen fikk fart på debatten om å innføre videoteknologi under fotballkamper.

4. Graham Poll flagret med kortene: Australia – Kroatia (VM, 2006)
Engelskmannen Graham Poll var en av forhåndsfavorittene til å dømme VM-finalen, men feilet miserabelt da han presterte å gi Kroatias Dario Simunic tre gule kort i en kamp mot Australia – før han til slutt fant frem det røde kortet. Fifa sendte Poll sporenstreks tilbake til balløya, og Poll la senere kortene på hylla for godt.

Graham Poll (Foto: Bernd Weissbrod/EPA)
Graham Poll (Foto: Bernd Weissbrod/EPA)

5. Ballgutten som scoret i Brasil (FPF Cup, 2006)
I en kamp mellom Santacruzense og Atletico Sorocaba ledet bortelaget 1-0 med få minutter igjen. Men så, etter at ballen hadde rullet over dødlinja til utspark fra mål, tok en snarrådig ballgutt saken i egne hender. Ballgutten snek seg inn på banen og lempet ballen inn bak en forfjamset keeper, hvorpå den kvinnelige dommeren Silvia Regina de Oliveira snudde seg og blåste scoring. Kampen endte 1-1.

6. Du tror det ikke før du får se det... Partick Thistle – Dundee Utd (Skotsk PL, 1992/93)
Til alles store forundring, publikum og motstanderlag medregnet, presterte dommer Les Mettram å ikke blåse da Partick Thistles Paddy Connolly hamret ballen opp i nettaket . Connollys mål har visse likhetstrekk med nevnte Freddie Sears’, da Connelly skjøt ballen i stolpen som holder nettet oppe øverst i målet, før den spratt ut igjen og havnet i armene på en forsvarsspiller, som igjen brukte hendene til å sentre ballen tilbake til egen keeper – uten at dommeren tilsynelatende fikk med seg noen av delene. Uttrykket «du trenger briller, dommer!» har sjelden kommet mer til sin rett.

Paddy Connelly (Foto: Youtube/)
Paddy Connelly (Foto: Youtube/)

7. Den utålmodige dommeren: Werder Bremen – Hannover 69 (Bundesliga, 1975/76)
Bundesliga-dommeren Wolf-Dieter Ahlenfelder dømte sin tredje kamp på toppnivå da han fikk tilskuerne til å sjekke klokkene sine i vantro. Ahlenfelder blåste av første omgang bare 32 minutter ut i kampen, men etter å ha diskutert med linjemannen kom lagene tilbake på banen for å spille de siste 13 minuttene av omgangen. Da dommeren nok en gang blåste i fløyta etter 43 og et halvt minutt hersket total forvirring. Etterpå innrømmet dommeren å ha drukket øl og schnapps før kampstart.

8. Forseelsen som passerte ustraffet: Frankrike – Tyskland (VM, 1982)
I Norge er Heinz Müllers kne mot Geir Ludvig Fevang nevnt i samme åndedrag som Harald Schumachers overfall på stakkars Patrick Battiston. Dommer Charles Corver fra Nederland unnlot å straffe den tyske keeperen etter et horribelt sammenstøt med sin franske motspiller. Tilskuerne forventet straffespark og utvisning – i stedet endte det med tysk seier på straffekonkurranse med Schumacher som den store helten.

Harald «Toni» Schumacher (Foto: Scanpix/AFP)
Harald «Toni» Schumacher (Foto: Scanpix/AFP)

9. Full tid i utide: Brasil – Sverige (VM, 1978)
Med 1-1 og få sekunder igjen av kampen fikk Brasil corner av kampens walisiske dommer Clive Thomas. Zico headet så ballen i mål, men Thomas blåste i samme sekund og målet ble aldri godkjent. – Jeg blåste av fordi det hadde gått 90 minutter og kampen var slutt, var waliserens forklaring.

10. Drita dommer (Hviterussisk liga, 2008)
Etter et møte mellom de to hviterussiske klubbene Naftan og Vitebsk, måtte kampens dommer Sergej Sjmolik eskorteres av banen – tilsynelatende med store ryggsmerter. Senere kom det frem at kamplederen hadde vært på en kraftig vodka-smell og dømte under påvirkning. Men, skriver sport.co.uk, selv om han var grisefull greide han å unngå å dele ut tre gule kort til samme spiller...

sss
sss

Si din mening og kom med flere forslag i kommentarfeltet under! Er det noen norske dommertabber som kan måle seg?